A macskák önfejűsége csak álca: erősen kötődnek a gazdájukhoz

macska, cica, kötődés
A macskák ragaszkodása erősebb, mint hittük volna
Vágólapra másolva!
A macskák híresen öntudatosak és nem érdeklik őket a triviális emberi dolgok, miközben a kutyák köztudottan bármit megtennének a gazdájukért és mindig készen állnak a közös kalandokra. A legújabb kutatások szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a cicák ne kötődnének legalább olyan erősen a tulajdonosaikhoz, mint ugató társaik.
Vágólapra másolva!

Biztonságot keresnek a gazdájukban

A Current Biology tudományos folyóiratban most publikált kutatás szerint a macskák a kutyákhoz hasonló, többféle köteléket alakítanak ki a gazdájukkal. Ez azt is jelenti, hogy a cicák sokkal inkább ragaszkodnak az emberekhez, mint azt valaha gondoltuk volna.

– mondta Kristyn Vitale, az Oregon Állami Egyetem kutatója. – A cicák többsége egyfajta biztonságot keres a tulajdonosában és az ehhez az érzethez társított forrásként „használja" őket, mondjuk egy új környezetben.

A kötődés kialakulása létfontosságú a faj számára Forrás: pexels.com

John Bowlby teoretikus szerint a kötődés „tartós pszichológiai kapcsolat az emberek között", és három, különböző csatlakozási típus létezik: biztonságos ragaszkodás, ambivalens (nem biztonságos és elkerülendő) és bizonytalan kapcsolódás.

Vitale és csapata ezeknek a kötődési típusoknak a vizsgálatát végezte el 79 kölyök és 38 felnőtt macska esetében.

Először a cicákat és a gondozójukat egy szobába helyezték, ahol az ember egy kijelölt körben ült le és csak akkor léphetett interakcióba az állattal, ha az is belépett ide. Két perc múlva a gazda távozott, és egyedül hagyta a macskát.

Újabb két perc múlva visszatért a helyiségbe, hogy ismét leüljön a körbe. A tesztet a kutatók filmre vették, majd a videót kielemezték, hogy osztályozzák a macskák kötődési típusát.

Mély társadalmi kapcsolatot alakítanak ki

A kutatók korábban hasonló vizsgálatokat végeztek főemlősökkel és kutyákkal. Az új eredmények lehetővé tették számukra, hogy osztályozzák a macskafélék válaszreakcióit. Az eredmények a korábbi, önfejű és makacs állatról szóló sztereotípiákkal ellentétben azt mutatták, hogy a cicák a kutyákhoz hasonlóan kötődnek az emberekhez.

A kutatás szerint 65 százalékuk erősen kapcsolódik a gazdájához.

A stabil kötődések ráadásul elősegíthetik a faj sikerét, akik együtt fejlődtek és növekedtek az emberekkel, akik az otthonukba fogadták őket.

A macskák ragaszkodása erősebb, mint hittük volna Forrás: pexels.com

– magyarázta Vitae, aki kollégáival együtt szeretnék a menhelyi állatok viselkedését górcső alá venni. – Ez a tanulmány arra ad választ, hogy a macskák képesek arra, hogy mély társadalmi kapcsolatokat alakítsanak ki az emberekkel.

Mindezt persze elég sajátos módon teszik.