Városi erdőket tervez az ENSZ a klímaváltozás megfékezésére

városi erdő
A városkörnyéki erdőségek jótékony hatást gyakorolnak a levegő minőségére
Vágólapra másolva!
Hatalmas városi erdőket tervez az ENSZ a klímaváltozás megfékezésére: összesen félmillió hektárnyi területen alakítanának ki erdőséget, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia gyorsan növekvő városait.
Vágólapra másolva!

A növénytelepítés javítja a városok levegőminőségét

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tervei szerint a két kontinensen zajló urbanizálódás mértéke hozzájárul a klímaváltozáshoz.

A növények telepítése javítana a levegő minőségén, csökkentené az áradások és hőhullámok kockázatát és megfékezné a talajpusztulást.

A városkörnyéki erdőségek jótékony hatást gyakorolnak a levegő minőségére Forrás: Wikimedia Commons

A New York-i klímacsúcson az ENSZ tárgyalásokat indított arról,

hogy 2030-ra megvalósítsák a félmillió hektáros városi erdők tervét.

Simone Borelli, a FAO szakértője elmondta: "a kínai városok például nagyon gyorsan nőnek és húsz év múlva 20 vagy 30 százalékkal több ember fog bennük élni.

Egy pekingi kisfiú szmogriadó alatt. A kínai nagyvárosokban különösen magasak a légszennyezettségi értékek Forrás: AFP/S. Ramis, V. Lefai

Hacsak nem kezdenek el tervezni most, olyan helyzetben fogják találni magukat, amelyben már túl késő lesz. A fáknak hosszú időbe telik, amíg megnőnek" - fejtette ki.

40 százalékkal is csökkenthetik a légkondicionálás költségét

Megfelelő kezelés mellett a városi erdők a levegő hőmérsékletét akár 8 Celsius-fokkal, a légkondicionálás költségét pedig akár 40 százalékkal is csökkenthetik a FAO adatai szerint.

Az terv, hogy Afrika és Ázsia 30 országának 90 városában támogassák a zöld területek kialakítását

- fejtette ki Csü Tung-ju, a FAO igazgatója a szervezet közleményében.

Afrikában különösen érintik a klímaváltozás hatásai Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-49635546

A probléma különösen a száraz területeken nagy,

ahol a klímaváltozás valószínűleg még érzékenyebbé teszi a városokat és a környező területeket a szárazságokra, a hőhullámokra, a szélsőséges szelekre, áradásokra és földcsuszamlásokra - mondta az igazgató.

2050-re a Föld népességének 70 százaléka lesz városlakó

Becslések szerint 2050-re a világ népességének csaknem 70 százaléka városokban fog élni, az urbanizáció környezeti hatásai pedig - elsősorban Afrikában és Ázsiában - lényegesen rosszabbodni fognak, ha nem születik megoldás - figyelmeztetnek a szakértők.

Az urbanizáció káros hatásai főleg Afrikában és Ázsiában érvényesülhetnek megfelelő intézkedések nélkül Forrás: AFP/Albert Gonzalez Farran

A FAO együttműködik a projekten a Kew Gardens világhírű angol botanikuskert és kutatóközponttal és a Cities Climate Leadership Grouppal (C40), a felmelegedés elleni harcban a világ mintegy 90 városát tömörítő szervezettel.

(Forrás: MTI/Reuters)