Kék színűvé vált egy 25 éves nő vére – írja a New England Journal of Medicine című orvosi szakfolyóirat.

A fiatal nő a Rhode Island-i kórházba került, ahol az orvosoknak elmondta, előző éjjel elviselhetetlen fogfájása miatt fájdalomcsillapítót vett be. A következő reggel azonban furán kezdte érezni magát. „Gyenge vagyok és bekékültem" – mondta a páciens a kezelőorvosainak. A nő a cianózis tüneteit mutatta, ami a bőrfelszín közeli szövetek kékes-lilás elszíneződésével jár. A vérvételt követően az is kiderült, hogy az elkékülés a nő vérét is érintette.

A szakértők végül szerzett methemoglobinémiával diagnosztizálták a beteget. Ez egy ritka rendellenesség, ami a methemoglobinémia felszaporodását eredményezi a vérben. A methemoglobinémia a hemoglobin egyik fajtája, annyira erősen köti az oxigént, hogy az nem tud eljutni a szövetek sejtjeihez.

A nő kezelőorvosa, dr. Otis Warren elmondta, találkozott már hasonló esettel, akkor egy antibiotikum váltotta ki a szokatlan állapotot. A bőrszín ugyanígy nézett ki. Ha egyszer meglátod, többé nem megy ki a fejedből" – nyilatkozta Otis az NBC News-nak. Hozzátette: a mostani páciensnél a benzokain okozta a rendellenességet.

Forrás: New England Journal of Medicine

A beteget végül a metilénkék nevű gyógyszerrel kezelték, és másnap gyógyultan el is hagyhatta a kórházat.