Az élelmiszertermékekben az ólomtartalom szó szerint tiltott és nem véletlenül. A toxikus nehézfémek közül ez az egyik legrégebben ismert, mérgezést okozó anyag. Erős neurotoxin, amelyet még a legkisebb mennyiségben sem lehet biztonságosnak tekinteni.
Egy most közzétett vizsgálat azonban megerősítette, hogy a kurkuma fogyasztása az elsődleges kiváltó oka a bangladesiek vérében megemelkedett ólomszintnek.
Az emberek nincsenek is tudtában annak, hogy valami olyasmit fogyasztanak, ami omoly egészségügyi problémákat okozhat
– mondta Jenna Forsyth, a Stanford Woods Környezetvédelmi Intézet posztdoktori hallgatója, a Environmental Science & Technology tudományos lapban közzétett publikáció vezető szerzője.
A kutatók rámutattak, hogy a probléma egészen a nyolcvanas évekre vezethető vissza, amikor az országban hatalmas árvizek pusztítottak.
A rengeteg nedvesség tompává tette a kurkuma jellegzetes sárga színét.
Ám a vásárlók a jellegzetes színű terméket keresték, és emiatt a termelők cselhez folyamodtak: a játékok és a bútorok színezésére használt ólomkromátot (ipari sárga pigment) adtak a gyökérzetből nyert fűszerhez.
A gyakorlat több helyen továbbra is érvényben maradt, mert olcsó és gyors módszer a kívánt szín előállítására. Más vizsgálatok szerint az ólomszennyezés emellett a talaj szennyezettségéhez is kapcsolódhat.
Már kis mennyiségű ólom jelenléte is komoly szervi károsodásokat okozhat egy felnőtt szervezetben. A legkomolyabb veszélynek az agy van kitéve, amelyben visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki.
Erős neurotoxinként a szürke fém növelheti a magas vérnyomást, a mentális zavarokat, a fejfájást, de többek között izomgyengeséget, hasi fájdalmat is okozhat.
A legveszélyeztetettebb korosztály a csecsemők és kisgyermekek, akik kettő éves kor alatt fokozottabban érzékenyek az ólomra. Ezért válik halálos áldozattá minden negyedik ólommérgezett kisgyermek.
A megnövekedett ólomszinttel diagnosztizált gyermekek mintegy 90 százaléka alacsonyabb jövedelmű országokban él, és az ebből adódó kognitív károsodások évente óriási problémát jelentenek.
Más fémekkel ellentétben az ólomra nincs biztonságos fogyasztáskorlátozás, mert teljes egészében neurotoxin, tehát mérgező és veszélyes
– magyarázta Stephen Luby, a Stanford Globális Egészségügyi Innovációs Központ kutatási igazgatója és orvos-professzora.
A kutatók vizsgálataik során nyomon követték az ólomkromáttal fertőzött kurkuma útját és végül bizonyították a kapcsolatot a bangladesiek vérében található ólommal.
Nem találtak azonban közvetlen bizonyítékot arra, hogy a szennyezett gyógynövény kikerült volna Bangladesből.
A kutatók most egy olyan szűrőberendezés használatát javasolják, amely képes az ólom és más vegyi anyagok felismerésére. Emellett hatékonyabb és eredményesebb szárítási technológiákat javasolnak a kurkuma feldolgozásához.