Összeomolhat a Mont Blanc egyik gleccsere Olaszországban

Grandes Jorasses, Mont Blanc
Lavinaveszélyre figyelmeztettek a Planpincieux gleccseren, amely a Grandes Jorasses-csúcs keleti lejtőjén helyezkedik el
Vágólapra másolva!
Az olaszországi Mont Blanc-gleccser egy része bármikor összeomolhat. Erre figyelmeztettek az olasz hatóságok, és ezért az oda vezető két utat is le kellett zárni. A hegy olasz oldalán található Grandes Jorasses-csúcs egyik hatalmas gleccseréről összesen 250 ezer köbméter jég szakadhat le. A hegyi biztonságért létrehozott alapítvány, a Fondazione Montagna Sicura (Biztonságos Hegy Alapítvány) lavinaveszélyre figyelmeztetett.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás felgyorsította az összeomlást

A hatalmas gleccser összeomlásának pontos időpontját egyelőre lehetetlen megjósolni, de az augusztus és szeptemberi megfigyelések azt mutatják, hogy a gleccser naponta ötven-hatvan centimétert csúszik.

– mondta Stefano Miserocchi, a közeli Courmayeur polgármestere. – Ez a gleccser különösen érzékenyen reagált a magas hőmérsékletekre.

Mont Blanc, az Alpok legmagasabb hegye Forrás: Wikipedia/Joe MiGo

Miserocchi óvintézkedésként elrendelte az utak lezárását a Val Ferret-völgyben és a hegyi kunyhók evakuálását Rochefort térségében.

Hozzátette, hogy a gleccser összeomlása szerencsére nem veszélyezteti a lakóövezeteket vagy a turisztikai létesítményeket.

A svájci Alpokban már eltűnt egy gleccser

A Mont Blanc az Alpok és Nyugat-Európa legmagasabb hegyvonulata, igen népszerű a túrázók, a hegymászók és síelők körében. Pontos magassága 4808,7 méter, ami azonban évről évre néhány métert változik.

Az örökké havas csúcsai miatt a franciák úgy is hívják: La Dame Blanche, azaz "A fehér hölgy". A hegy a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d'Aosta régiók között fekszik.

Lavinaveszélyre figyelmeztettek a Planpincieux gleccseren, amely a Grandes Jorasses-csúcs keleti lejtőjén helyezkedik el Forrás: Wikimedia Commons

Sajnos nem ez az első alpesi gleccser, amelyet az összeomlás fenyeget a növekvő globális hőmérséklet miatt.

A legfrissebb nyilvántartások szerint a gleccserek felszínének területe az 1989-es évi 609 négyzetkilométerről 368 négyzetkilométerre csökkent. A hónap elején már eltűnt egy gleccser a svájci Glarus Alpokban:

a Pizol-gleccser 2006 óta a térfogatának legalább nyolcvan százalékát elvesztette, és ezt a tendenciát a klímaváltozás az elmúlt években jelentősen felgyorsította.

A Mont Blanc gleccserének összeomlása azonban a kutatók szerint egy riasztó figyelmeztetést is jelent, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.