Immár tizenkét halálos áldozata van az elektromos cigaretta szívásának az Egyesült Államokban - jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtökön. A szakemberek nagy erővel vizsgálják, hogy a töltőfolyadékok  komponensei közül melyik jelent közvetlen fenyegetést az egészségre.

Egyelőre még nem ismertek a kiváltó okok

Közleményében a szövetségi egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy az e-cigaretták szívása járvánnyá szélesedett, 10 tagállamban 12 halálos áldozatot követelt és 46 államban jelenleg

több mint 800 embert ápolnak a cigaretta szívása miatti komoly tüdő- és légúti megbetegedésekkel.

 

Úgy tűnik, hogy különösen az aromásított e-cigaretták súlyos veszélyt jelentenek az egészségreForrás: AFP Illusztráció

A CDC szerint 805 esetben bizonyítottan az elektromos cigaretták okoztak egészségkárosodást.

A kiváltó okot azonban eddig még nem sikerült azonosítani.

Több intézményben folynak erre vonatkozó kutatások. A tudósok azt feltételezik, hogy az aromatizált, vagyis ízesített e-cigarettákban az utántöltő készülékekben vagy a töltőfolyadékban van valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag.

Az utántöltő készülékekben vagy  töltőfolyadékban lehet valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag.Forrás: AFP/Leon Neal

Több állam egészségügyi hatóságai azt jelentették, hogy a megbetegedettek jelentős része THC-t (tetrahidrokannabinolt) szívott az e-cigarettából. A THC a szintetikus marihuána pszichoaktív hatóanyaga.

Az aromatizált-e cigaretták általános betiltására készülnek

Donald Trump amerikai elnök szeptemberben egy sajtóbeszélgetésen jelentette be, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták betiltására készül.

Ez rengeteg problémát okoz, emberek, főleg fiatalok halnak meg emiatt, ezt nem engedhetjük meg" 

- fogalmazott akkor az elnök, és egyúttal részletes szabályozás bevezetését ígérte.

Donald Trump elnök bejelentette, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták szövteségi szintű betiltására készülForrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Trump bejelentése után amerikai törvényhozók egy csoportja Richard Blumenthal demokrata párti politikus vezetésével levelet intézett az internetes kereskedelemmel foglalkozó portálokhoz, és magyarázatot kért tőlük arról, miként szűrik ki az illegálisan forgalmazott - külföldről származó - aromatizált e-cigarettákat.

Sokak véleménye szerint az e-cigarettának nincs helye az online-kereskedelembenForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A politikusok álláspontja szerint az e-cigarettáknak egyáltalán "nincs helyük az online-kereskedelemben". Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) adatai szerint

az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy tízmilliónyian szívtak elektromos cigarettát.

Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év.

A gyártó cégeket terheli a bizonyítási kötelezettség

Szeptember közepén Andrew Cuomo demokrata párti kormányzó javaslatára New York állam elsőként tiltotta be az ízesített e-cigaretták forgalmazását.

Ez egyelőre 90 napig érvényes, de a tiltás megújítható.

Michigan államban is elfogadtak egy erről szóló törvényt, de az még nem lépett életbe.

Andrew Cuomo New York állam kormányzója ideiglenes jelleggel már betiltotta az aromásított eszközök használatát az állam területénForrás: Outside the Beltway

Rhode Island és Massachusetts államokban már dolgoznak a tiltást kimondó törvényen, és amerikai sajtóértesülések szerint ezt fontolgatják Illinois, New Jersey és Delaware államokban is.

Kalifornia egyik megyéjében és San Franciscóban szintén betiltották már az aromatizált elektromos cigarettákat.

A gyártóknak kell bizonyítaniuk, hogy termékeik megfelelnek a közegészségvédelmi előírásoknakForrás: Origo

Az FDA 2020 májusáig adott határidőt az elektromos cigarettákat gyártó cégeknek,

hogy bizonyítsák, a termékek megfelelnek a közegészség védelméről szóló előírásoknak.

Az ezen a téren piacvezető vállalat, a kaliforniai Juul Labs a héten szerdán bejelentette: leváltja Kevin Burns elnök-vezérigazgatót, és leállítja az e-cigaretták reklámozását.

(Forrás: MTI)