Székelyföldön legégetőbbek a medvegondok

barnamedve
A barnamedve (Ursus arctos) a legnagyobb testű európai szárazföldi gerinces ragadozó
Vágólapra másolva!
A román környezetvédelmi minisztérium megrendelésére 2019 tavaszán elkészített állománybecslés szerint az országban jelenleg 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció felmérése összefüggésben áll a medvetámadások megnövekedett számával, illetve a vadásztársaságok ezek nyomán kibontakozó, és a medvék elejtését generálisan tiltó szabályozás enyhítését célzó  akciózásával.
Vágólapra másolva!

A vadászok mindig több medvét szeretnének kilőni

Az aktuális számokat az MTI adatigénylésére közölte pénteken a tárca. A minisztérium közlése szerint az év eleje óta az ország 13 megyéjéből összesen 73 veszélyesnek tekintett medve kilövésére vagy áthelyezésére nyújtottak be kérelmet a helyi vadásztársaságok, a minisztérium pedig a beavatkozási kvóták terhére 34 állat kilövését, és egy áthelyezését engedélyezte.

Jelenleg az erdélyi Kárpátokban él a legtöbb barnamedve Forrás: Romania Insider

A megyékre bontott számok azt jelzik,

hogy a Székelyföldet magában foglaló megyékben a legégetőbbek a medvegondok.

Hargita megyéből 14 egyed kilövés engedélyezését kérték a minisztériumtól, ehhez képest 8 egyed kilövésére kaptak engedélyt a vadásztársaságok, Maros megyében a kérvényezett 12-ből ötöt, Kovászna megyében pedig 7-ből négyet lőhettek ki.

Pihenő barnamedve. A Kárpátokban élő medvepopuláció a természetvédelmi intézkedések hatására, és a vadászat korlátozása miatt indult ismét növekedésnek Forrás: Wikimedia Commons

Sok kérés érkezett a Kárpátokon kívüli Arges (10), Suceava (10) és Prahova (6) megyéből is, de Arges megyében és Prahovában

csak 3 medve kilövését engedélyezte a tárca,

a Suceava megyei vadásztársaságok valamennyi kilövési kérését pedig elutasította.

Erdély székelyföldi vidékén élhet a legtöbb barnamedve

Az MTI kérdésére a minisztérium külön nem közölte a megyékre bontott becsült medveállományt, de a székelyföldi adatok már korábban nyilvánosságra kerültek. A vadásztársaságok által becsült szám Hargita megyében 1900 fölötti, Kovászna megyében 1500-1600 közötti, Maros megyében pedig 1300 körüli.

Székelyföld területén él a legnépesebb medvepopuláció, nem véletlen, hogy az elmúlt időben itt volt a legtöbb medvetámadás is Forrás: MTI/Veres Nándor

A Hargita és Maros megyei adatokról a Székelyhon portál számolt be június végén, a kovásznaiakat pedig Sebastian Cucu prefektus közölte szeptember elején. A vadgazdálkodási szakemberek vitatják azonban a vadásztársaságok által közölt számok hitelességét.

A vadgazdálkodási szakemberek vitatják a felmérés számszaki helyességét Forrás: Origo

Valószínűsítik, hogy ugyanazt a medvét többen, több helyen is megszámolták az állománybecslés során.

A medvetámadások növekvő számával igyekeznek elérni a tiltás megszüntetését

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv - ami a román környezetvédelmi minisztérium honlapján is elérhető - a 2016-os medvebecslés adatait közli.

Ekkor a szakemberek úgy vélték, hogy az állomány egyedszáma 6050-6640 között mozoghat.

2016-ban Romániában teljeskörű tilalmat vezettek be a barnamedvék vadászatára Forrás: Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert

2016 előtt a környezetvédelmi tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak,

ekkor azonban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

A tiltás óta jelentősen megnőtt a medvetámadások száma, és immár az sem ritka, hogy az országutakon, autópályákon vagy a vasúti pályán gázolnak el medvéket.

Mást tartanak ideálisnak a vadászok, és mást a természetvédők

Az akcióterv arról is említést tett, hogy a medvék 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne. A barnamedvék védelmével is foglalkozó WWF Románia ezt a számot erősen vitatja.

A WWF erősen vitatja, hogy a romániai medvepopuláció ideális száma 4000 lenne, mint ahogyan azt a vadászok állítják Forrás: AFP/Per Klaesson

A román szenátus az e héten megszavazott törvénymódosítással egy

ötéves időszakra lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát az év bizonyos időszakaiban.

Ha a törvénymódosítást a parlament alsóháza is elfogadja, és az államfő kihirdeti, a medveállományt - a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan - kilövési kvóta alapján lehetne szabályozni.

(Forrás: MTI)