Egy ősi drukker csontvázát fedezték fel a kutatók egy 1800 éves bolgár sírban, ami mellett emberi fejet ábrázoló, úgynevezett balzsamárium is hevert. Az ókori illatszeres üvegcséket általában valamilyen groteszk alak formájára készítették, amit ezúttal egy törött orrú, trákiai birkózó díszített.

A férfi hasonlóságára utal Herkulessel

A látványos balzsamáriumot Bulgária délkeleti részén, az ókori Trákia területén találták egy körülbelül 1800 éves sírban. Valószínűleg abból az időből származik, amikor a Római Birodalom Thrákia ellenőrzése alatt állt. Az ősi terület akkoriban a mai Bulgária, Görögország és Törökország részeire terjedt ki. A finom kidolgozású edény sárgarézből készült és egy kecskeszakállú és görbeorrú embert ábrázol. Utóbbiról a régészek azt feltételezik, hogy az valószínűleg eltört és nem tudott rendesen meggyógyulni. Az ábrázolt férfi emellett valamilyen macskafélének a bőréből (talán párduc vagy leopárd) készült sapkát visel.

Ez talán a nemeai oroszlánra utal; arra a lényre, amellyel az ősi mitológiában Herkules harcolt és végül legyőzte.

A furcsa üvegcse egy groteszk alakot ábrázolForrás: Daniela Agre

Valószínű, hogy az atléta vadmacska bőréből készült fejfedőjének ábrázolása azt a célt szolgálta, hogy az utaljon a férfi hasonlóságára Herkulessel, és ily módon jelezze a sportoló hősies erejét és bátorságát – mutattak rá a régészek, akik eredményeiket az American Journal of Archaeology tudományos szaklapban publikálták.

A kutatók már rátaláltak hasonló balzsamáriumot a Római Birodalom más részein is, és a görbe vagy hegyes orrú ábrázolások szerintük gyakran bokszolókra vagy birkózókra utalnak.

A sír egy trák arisztokratához tartozhat

A sírban talált csontvázat férfiként azonosították, aki körülbelül 35-40 éves korában hunyt el. A régészek közvetlenül mellette egy pengére is bukkantak, amely egykor a bőrön található verejték és szennyeződés lekaparására szolgálhatott.

A sírban egy 35-40 év körüli férfi nyugodottForrás: Daniela Agre

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a sír egy trák arisztokratához tartozhat, aki nagy valószínűséggel szenvedéllyel sportolt a hétköznapjaiban, de nem lehetett profi sportoló – magyarázta Daniela Agre, a National Archaeological Institute with Museum at the Bulgarian Academy of Sciences kutatója a LiveScience online tudományos médiumnak, aki a helyszínen zajló régészeti munkát vezette. – A férfi sírja egy nagyobb temetkezési komplexum részét képezi, amelyet egy három méter magas temetkezési domb mélyén találtunk, amelyet tumulusnak hívnak.

A kutatók úgy gondolják, hogy ezt egyfajta családi nekropoliszként használták, és az elhunyt ennek a nemesi családnak lehetett az egyik tagja.

Miután láthatóan rajongott a sportért, ezért mellé temették a groteszk alakot formáló balzsamáriumot is.