Nem tudták megmenteni a több mint száz partra vetődött delfint

2019.09.29. 10:10

Több mint száz delfin pusztult el a nyugat-afrikai partokhoz közeli Zöld-foki Köztársaság egyik szigetén.

A helyi sajtó szerint a hét elején csaknem 200 fehérajkú kardszárnyúdelfin (Peponocephala electra) vetődött partra a Boa Vista nevű sziget egyik partszakaszán. A hatóságoknak, helyi lakosoknak és turistáknak sikerült visszahúzniuk néhány delfint a vízbe, ám az állatok egy része ismét kisodródott.

Végül 136 elpusztult delfint temettek el buldózerekkel.

Az Atlanti-óceán középső részén fekvő szigetország BIOS Cape Verde nevű természetvédő szervezete pénteken azt írta a Facebookon, hogy ötven állattól vettek mintát és a helyi hatóság négy példányt le is fagyasztatott.

A csoport szerint a spanyolországi Las Palmas-i Egyetemről érkeznek állatorvosok a következő napokban, hogy elvégezzék a teszteket, amelyekkel megállapíthatják az állatok pusztulásának okát.Az amerikai Georgia állam hatóságai is várják a boncolási eredményeit annak a 15 gömbölyűfejű delfinnek, amelyek szintén a héten sodródtak partra és pusztultak el a St. Catherines szigeten.

A dagály által partra vetett delfinek fekszenek a Tokiótól északra fekvő Hokota tengerpartján 2015. április 10-énForrás-képillusztráció: MTI/EPA/Kamosida Koicsi

A vadvédelmi hatóságok csütörtöki közlése szerint összesen nagyjából kéttucatnyi delfin vetődött partra. Július óta ez volt a második alkalom, hogy gömbölyűfejű delfinek ilyen nagy számban sodródtak ki a nyílt vízből az állam partjainál.

Az akár hatméteresre is megnövő gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz.

(MTI/AP)