A muslicák életét meghosszabbító gyógyszert fejlesztettek ki

ecetmuslica
Makrofotó egy ecetmuslicáról
Vágólapra másolva!
Az ecetmuslicák életét csaknem 50 százalékkal meghosszabbító gyógyszer-kombinációt hoztak létre kutatók, akik szerint eredményeik segíthetnek az emberek öregedési folyamatának egészségesebbé tételében.
Vágólapra másolva!

- mondta Linda Partridge, a University College London egészséges öregedést kutató intézetének és a Max Planck Intézetnek a munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A három szer - a hangulatjavító lítium, a rákkezeléseknél alkalmazott trametinib és egy immunszabályozó szer, a rapamycin - különböző sejtfolyamatokat befolyásol. A kombinációnak jelentős hatása volt az ecetmuslicák (Drosophila melanogaster) élethosszára - mondták el a kutatók.

Mivel mindhárom gyógyszert alkalmazzák már orvosi kezelések során, tudják róluk, hogy biztonságosak. Kombinációjuk segíthet lelassítani az öregedés folyamatát - mondta Jorge Castillo-Quan, a kutatás másik vezetője. Partridge kiemelte:

felfedezésük újabb bizonyítéka annak, hogy az úgynevezett polipilula - többfajta alacsony dózisú szer kombinációja - a jövőben segíthet megelőzni a korhoz köthető betegségeket.

A kutatásról készített tanulmány az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.
Castillo-Quan és munkatársai a három gyógyszerből külön-külön és kombinálva is adott muslicák csoportjainak. Minden egyes szer önállóan átlagosan 11 százalékkal növelte meg az állatok élettartamát, két szer párosítása pedig 30 százalékkal.

Ha viszont mind a három szert kombinálták, a muslicák 48 százalékkal tovább éltek, mint azok, melyek nem kaptak kezelést. A tudósok további vizsgálatokat terveznek, hogy pontosan megfejtsék, hogyan hatnak a gyógyszerek a kombinációban. Remélik, hogy kutatást végezhetnek összetettebb állatokon, például egereken, hogy megvizsgálják a hatást, mielőtt klinikai vizsgálatokba kezdenének.