Az emberhez hasonló fizikai fájdalmat érezhetnek a halak is

2019.10.02. 19:04

Egy friss kutatás szerint a halak az emberekhez hasonlatosan érzékelik a fizikai fájdalmat. A Liverpool Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy fájdalommal járó tapasztalatok után a halak különböző tüneteket mutathatnak. Ilyenek például a hiperventiláció vagy a hosszú távú, viselkedésbeli változások.

Régóta vitatott kérdés

Dr. Lynne Sneddon, az állatbiológia szakértője, a Liverpool Egyetem bio-állatorvosi tudományának igazgatója szerint az eredmények „fontos következményekkel járnak" arra vonatkozóan, hogyan tekintsünk a jövőben ezekre az állatokra.

A kutatók az elvégzett tesztek során közel száz, a halak fájdalomérzetéhez kapcsolódó tanulmányt vizsgáltak át, amelyekből arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emlősökhöz hasonló fájdalmat érezhetnek.

Vajon mit érezhetnek?Forrás: AFP

A halak fájdalma régóta vitatott kérdés, mert néhány kutató azt állítja, hogy ezeknek az állatoknak az idegrendszere nem elég összetett ahhoz, hogy értelmezhető módon érzékeljék a fájdalmat; míg mások pont az ellenkezőjére keresnek bizonyítékokat – magyarázta Dr. Lynne Sneddon. – Ám a vizsgálataink során azt láttuk, hogy ha kitesszük a halakat egy potenciálisan fájdalmas eseménynek, akkor egyértelműen kedvezőtlen viselkedésbeli változásokat mutatnak; például a táplálkozás megszakítását és csökkent aktivitást, amelyek viszont megelőzhetők egy fájdalomcsillapító gyógyszer beadásával.

Ideje másként nézni a halakraForrás: Gettty Images

Hozzátette: amikor egy hal szája fájdalmas ingert kap, akkor azt állat ugyanúgy odadörzsöli azt a tartály oldalához, mint ahogyan mi is azonnal megsimogatjuk az ujjainkat, amikor beverjük valahová vagy megégetjük.

A fájdalom fontos túlélési eszköz

A kutatók szerint ha elfogadjuk azt a megállapítást, miszerint a halak hozzánk hasonlóan érzik a viselkedésbeli következményekkel járó, fizikai fájdalmat, akkor „az felér egy burkolt célzással" arra vonatkozóan, hogyan tekintsünk és bánjunk ezután velük.

Sphyrna tiburo pörölycápa egy horgász kezébenForrás: YouTube

Tudjuk, hogy a fájdalmas tapasztalatok kellemetlenek, de ez az érzés fontos túlélési eszköz lehet ahhoz, hogy az állatok megtanulják, hogyan kerüljék el a jövőbeli sérüléseket – mondta a szakember. – Ha viszont a halaknak nincs belső fájdalomcsillapító rendszere, akkor könnyedén megsérülhetnek és torz viselkedési anomáliákat mutathatnak.

A Wyomingi Egyetem 2013-as tanulmánya azonban arra a következtetésre jutott, hogy a halak „nagy valószínűség szerint nem éreznek fájdalmat, mivel nincs magas fejlettségű neocortexük, amely ahhoz szükséges, hogy bekapcsoljon a fájdalomközpont az agyukban".


A Liverpool Egyetem kutatói friss eredményeiket a Philosophical Transactions of the Royal Society B. tudományos folyóiratban publikálták.