A migrén sokkal gyakrabban sújtja a nőket, mint a férfiakat

2019.10.02. 13:31

Az egyik legrettegettebb fájdalom, a migrén nagyjából a népesség 15%-át (mintegy 1,2 milliárd embert) érinti. Az új kutatások szerint a betegség háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Szeptember elején rendezték meg az Európai Fájdalom Szövetség (EFIC) 11. kongresszusát a spanyolországi Valenciában. A kongresszuson - ahol mintegy 3500 szakember vett részt - számos érdekes előadás hangzott el, ezek egyike foglalkozott a migrén kutatásában elért legújabb eredményekkel.

A kutatásokat vezető dr. Antoinette Maassen van den Brink (Erasmus University Medical Center
Department of Pharmacology, Hollandia) elmondta, hogy migrén nemcsak a betegeket szinte cselekvésképtelenné tevő fájdalom miatt veszélyes, hanem jelentős kockázati faktora a szív- érrendszeri betegségeknek, különösen a nőknél.

A migrén háromszor gyakrabban sújtja a nőket, mint a férfiakatForrás: Thinkstock

„A jelenlegi migrénellenes gyógyszerek nem veszik figyelembe a nemi különbségeket, például a változó hormonszinteket" – mondta Maassen van den Brink. „A jövőbeni kutatásoknak a nők szempontjából kiemelten kell foglalkozniuk a migrénellenes gyógyszerek hatékonyságával és biztonságával."

Változtatni kell az orvosok hozzáállásán is. Sok nő azért nem megy orvoshoz a migrénes panaszaival, mert tudja, hogy anyjának, nővérének vagy más nőrokonainak is voltak hasonló rohamai havonta, és nem kaptak segítséget.

De képzeljünk el egy pubertáson 12 éves korban átesett lányt, akinek havonta vannak migrénes rohamai egészen akár 50 éves koráig, és minden hónapban két-három napot is szenvedhet a fájdalomtól és a hányingertől az elsötétített szobában. Ez azt jelenti, hogy összesen négy-öt évet is elvehet az életéből a betegség. Ezt nem szabad megengedni, ha tudunk segíteni.