Kétezer éves titkokat árulhatnak el a víz mélyén heverő amforák

amfora
A Római Birodalom korából való amforák (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
A régészek egy ritka és kísérteties kincsre bukkantak a spanyolországi Mallorca partjainál. Nem aranyat vagy ékszereket találtak, hanem 93 amforát, amelyek egy 1700 évvel ezelőtt elsüllyedt római hajóról kerültek elő. A legtöbb ókori agyagedény azóta is zárt és sértetlen, ami a régészek szerint azt jelenti, hogy jó eséllyel megőrizte a beltartalmát is és titkokat mesélhet a múltról.
Vágólapra másolva!

Az amforákat gondosan a rakodótérbe helyezték

A régészek a partoktól mindegy ötven méterre bukkantak az összetört hajótestre, miután egy helybéli észrevett néhány cserépdarabot a vízben. Miután ezek a maradványok annyira közel voltak a népszerű Playa de Palma tengerparti üdülőhelyhez és Can Pastilla turisztikai városhoz, a spanyol kormány kihívta a Baleár-tengeri Régészeti Tanulmányok Intézetét (Balearic Institute of Maritime Archaeology Studies - IBEAM), hogy végezzenek sürgősségi feltárást a helyszínen.

Egymás mellett, szinte sértetlen állapotban maradtak az amforák Forrás: IBEAM

A kutatók egy viszonylag kis méretű tengerjáró hajót fedeztek fel, amely mindössze 10 méter hosszú és 5 méter széles.

A szakemberek úgy gondolják, hogy egykor egy kereskedelmi hajó lehetett, amely árut szállított az Ibériai-félsziget és Róma között; Mallorca ugyanis pont félúton található a két helyszín között.

A közel száz amfora gondosan a rakodótérbe volt helyezve, többsége sértetlen állapotban maradt fenn.

A régészek szerint a hajó valamiért elsüllyedt, bár semmi nem utal arra, hogy viharba került volna. Úgy gondolják, hogy talán léket kapott vagy zendülés történt a fedélzeten.

Sótalanító vízmedencékbe helyezték őket

A régészek megvizsgálták az amforákat és a feltételezett származási helyüket tekintve arra jutottak, hogy azokban egykor valószínűleg élelmiszert szállítottak, például bort, olívaolajt vagy erjesztett halat, amit a rómaiak imádtak.

Ám mielőtt a szakemberek kinyitnák az agyagedényeket, gondosan kezelik azokat a mallorcai múzeumban, ahol sótalanító vízmedencékbe helyezték őket.

Számtalan amfora hever a világtenger mélyén Forrás: https://phys.org/news/2019-07-ancient-amphoras-albanian-coast.html

– magyarázta Kika Coll, a Mallorcai Tanács örökségvédelmi igazgatója. – Az agyagedények 1700 évig hevertek a víz alatt, ezért nagyon óvatosan kell bánnunk velük.

Hozzátette: miután le tudják fordítani a rajtuk található feliratokat, minden eddiginél többet megtudhatunk az egykori kereskedelmi gyakorlatokról, a szállított árucikkekről és azok származásáról.