Idegen világokra vadászó tudósok kapták a fizikai Nobel-díjat

2019.10.08. 12:45

A csillagászati kutatások terén elért úttörő eredményeiért egy kanadai-amerikai és két svájci tudós, James Peebles kozmológus, Michel Mayor asztrofizikus és Didier Queloz csillagász kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

A három kutató "átformálta a kozmoszról alkotott elképzeléseinket" - áll az indoklásban, amely szerint James Peebles elméleti felfedezései hozzájárultak a világegyetem ősrobbanás utáni fejlődésének megértéséhez, Michel Mayor és Didier Queloz pedig felderítette kozmikus szomszédságainkat ismeretlen bolygókra vadászva".  Eredményeik "örökre megváltoztatták a világról alkotott képünket". 

A Genfi Egyetem csillagászati obszervatóriumában készített kép Michel Mayor svájci asztrofizikusról (j) és honfitársáról, Didier Queloz csillagászról, akik 2019. október 8-án a csillagászati kutatásokért James Peebles kanadai-amerikai kozmológussal megosztva kapták az idei fizikai Nobel-díjatForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Laurent Gillieron

A kitüntetettek 9 millió svéd koronával (276 millió forintos összeggel) gazdagodnak. Az összeg felét James Peebles kapja, a másik fele egyenlő arányban oszlik meg Michel Mayor és Didier Queloz között.

A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.