Egy brit nő kis híján meghalt, miután cukormentes kólát ivott egy bárban – írja a Medical Daily egészségügyi portál. A problémát az okozta, hogy az ital egyik összetevője allergiás reakciót váltott ki az asszony szervezetéből.

A 30 éves Elizabeth Perkins eredetileg normál, cukrozott kólát kért a pultostól, egy tévedés folytán mégis mesterséges édesítővel ízesített üdítőt kapott, amire aztán a teste nem megfelelően reagált. Meg is történt a baj.

Külön hangsúlyoztam a pultosnak, hogy cukros kólát hozzon. Amikor először belekortyoltam, már éreztem, hogy az íze nincs rendben, hamarosan pedig rosszul is kezdtem érezni magam. Szédültem, minden elsötétült, a testem küzdött az allergiás reakció ellen" – nyilatkozta Perkins.

Nem sokkal később eszméletét vesztette, így azonnal a kórházba rohantak vele. Három napon keresztül kómában feküdt. Szerencsére már jobban van, lábadozik.

Mint a vizsgálatokból kiderült, Perkins allergiás a mesterséges édesítőszerekre, és mivel ez az állapot genetikailag öröklődik, két gyermeke is érintett.

Nincsen meg bennünk az az enzim, ami lebontja az édesítőket, így ha elfogyasztjuk őket, olyan, mintha megmérgeznének minket, rögtön hányni kezdünk és szédülünk. A legextrémebb esetekben kómába esünk" – mondta Perkins – Az egész szívszorító, különösen a fiúk miatt, még egy tortát sem kaphatnak szülinapjukra, mert a cukormáz is mesterséges édesítővel van tele."

A portál szerint Nagy-Britanniában a cukrot sújtó adók miatt a gyártók szinte mindenbe édesítőszereket raknak, így nagyon nehéz természetes cukrot tartalmazó élelmiszerekhez jutni.