Aggódhatnak a városiak, ettől is kihullhat a hajuk

kopaszodás Man scrutinizing hairline in mirror MAN hair loss male beauty hair care balding one man only only young adults adults only only men only young men one young man only young adult YOUNG MAN ADUL
Tükörben vizsgálja egy férfi, mennyire kopaszodik
Vágólapra másolva!
A levegőszennyezéstől kihullhat a hajunk – állapította meg egy tanulmány, ami azt vizsgálta, a szálló por és a gépjárművek üzemanyagából kiszabaduló szemcsék milyen hatással vannak a fejbőr sejtjeire.
Vágólapra másolva!

A kutatók azt találták, hogy a leggyakoribb szennyezőanyagok négy olyan fehérje termelésében okoznak zavart, amik kulcsszerepet játszanak a haj növekedésében és megtartásában. Az is kiderült, hogy ha a levegőben szálló szemcsék mennyisége növekszik, a nem kívánt hatások felerősödnek –

vagyis a városban élők nagyobb eséllyel lesznek kopaszok.

A levegőszennyezéshez számos egészségkárosodás köthető: rákot, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőbetegséget okoz, és még depressziót, nemzőképtelenséget is előidézhet. A WHO statisztikái szerint évente 4,2 millió korai halál köthető a szennyezett levegőhöz.

Tükörben vizsgálja egy férfi, mennyire kopaszodik Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson

Így zajlott a kutatás

Az Európai Bőrgyógyászati és Venereológiai Akadémia idei kongresszusán a publikáció vezető szerzője, Hyuk Chul Kwok kijelentette, első ízben mutatták ki a levegőben sodródó szennyezőanyagok és a hajvesztés közötti kapcsolatot, ám további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az összefüggést megerősíthessék laboratóriumi körülményeken kívül is.

A kísérlet során emberi szőrtüszőket tettek ki különböző típusú és mértékű szennyezésnek: 10 mikrométernél kisebb átmérőjű pornak és apró, dízelből származó szennyezőanyag-szemcséknek. Mindeközben a szakértők egy különleges eljárással folyamatosan monitorozták a fehérjeszintben bekövetkező változásokat.

  • Az egyik fehérje, aminek a mennyisége csökkent, a béta-katenin. Ez többek között a haj növekedésében, a szőrtüszők képzésében és szabályozásában vesz részt.
  • A másik három érintett protein (CDK2, ciklin D1 és E) szintén a haj növekedéséért, illetve megtartásáért felel. Minél jelentősebb szennyezésnek voltak kitéve, szintjük annál alacsonyabb lett.

A tanulmány megállapításai szerint az érintettek neme és kora nem befolyásolja az eredményeket, a légszennyezés mindenkinek a hajkoronáját egyformán pusztítja.

Forrás: Eurekalert