Josino Akira szerint a Nobel-díj bátorítja majd a fiatal kutatókat

2019.10.09. 14:12

A fiatal kutatóknak szóló bátorításként értékelte Josino Akira, a kémiai Nobel-díj egyik idei nyertese, hogy egy amerikai és egy brit tudóssal együtt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a lítiumion-akkumulátorok kifejlesztéséért szerdán neki ítélte oda a legrangosabb tudományos elismerést.

A japán kutató elmondta: bízott abban, hogy felfedezéseik előbb-utóbb kiérdemlik a Nobel-díjat, de nem számított arra, hogy ez ennyire "hamar" bekövetkezik. A lítiumionos akkumulátorok 1991-ben kerültek piacra.

Mint a stockholmi bejelentést követően Japánban tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a kémiai Nobel-díj kutatási területek széles spektrumát fedi le, ezért úgy gondolta, hogy sok idő eltelik, mire a Nobel-bizottság olyan eszközökre fordítja figyelmét, mint a lítiumionos akkumulátorok.

Azt is elmondta, hogy először feleségével tudatta a hírt. "Csak röviden beszéltünk, annyit mondtam: megkaptam. Ő pedig annyira meglepődött, hogy térdei kis híján felmondták a szolgálatot" - fogalmazott.

Josino Akira japán tudós virágcsokorral a kezében tokiói sajtótájékoztatója végén 2019. október 9-én. Josino ezen a napon a lítiumion-akkumulátor kifejlesztéséért az angol Stanley Whittingham és John Goodenough amerikai tudósokkal megosztva kapta az idei kémiai Nobel-díjat.Forrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

A lítíumion-akkumulátorok előnyeivel kapcsolatban a japán tudós megemlítette a klímaváltozás ügyét, amely szerinte jelentős kihívás az emberiség számára, a lítiumion-akkumulátorok azonban alkalmasak az elektromos energia tárolására.

Josino Akira mellett John Goodenough amerikai és Stanley Whittingham brit tudós kapja a kémiai Nobel-díjat. Az indoklás szerint "a lítiumion-akkumulátorok forradalmasították az életünket, lefektették a vezeték nélküli, fosszilis energiától mentes társadalom alapjait és nagy hasznára vannak az emberiségnek".