Ez a jól ismert étel lehet az új csodafegyver a rák ellen

Gombakrémleves (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy több mint 36 ezer japán férfit megfigyelő, hosszú ideig futó vizsgálat azt találta, hogy a rendszeres gombafogyasztás védhet a prosztataráktól: a táplálékot fogyasztóknál jóval kisebb eséllyel jelent meg a betegség.
Vágólapra másolva!

A prosztatarák úgy alakul ki, hogy a nemi mirigy – ami váladékával együtt képzi az ondót – sejtjei káros mértékben, kontrollálatlanul osztódni kezdenek.

Ez a daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb formája, csak 2018-ban 1,2 millió új esetet diagnosztizáltak világszerte, a tumor kialakulásának esélye pedig az életkorral szignifikánsan növekszik.

Csakhogy az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a gombafogyasztás megakadályozhatja a daganat megjelenését. A gomba tápértéke és egészségre gyakorolt hatása miatt közkedvelt csemege Ázsia szerte.

– írta Shu Zhang, a japán Tohoku Egyetem munkatársa, aki egyúttal a publikáció vezető szerzője is. Hozzátette: korábban senki sem vizsgálta, hogy a gombafogyasztás és a prosztatarák visszaszorulása között van-e bármilyen összefüggés.

Egy nagy volumenű felmérés

A mostani kutatás során két korábbi tanulmányt vettek alapul. Ezek összesen 36 499, 40 és 79 év közötti férfit vizsgáltak, 1990 és 1994 között. Az egyik csoport a Mijagi prefektúrából, a másik Osakiból származott. Ezt követően utánkövetési vizsgálat következett, ami a mijagiak esetében 24,5 évig, az osakiak esetében 13,25 évig tartott. A férfiaknak kérdőíveket kellett kitölteniük, ezekben rákérdeztek gombafogyasztási szokásaikra, étrendjükre, fizikai aktivitásukra, arra, hogy dohányoznak vagy isznak-e, és ha igen, azt milyen rendszerességgel teszik. Ezen kívül adatokat kellett szolgáltatniuk egészségi állapotukról, iskolai végzettségükről és családi hátterükről.

A hosszú ideig futó kutatás eredménye alapján a rendszeres gombafogyasztás jelentősen csökkentette a prosztatarák kialakulásának esélyét, különösen az 50 év feletti, főként húst és tejtermékeket, valamint kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó férfiaknál volt szembetűnő a jelenség.

A heti egy-két alkalommal gombát fogyasztóknál 8 százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának kockázata. A legjobban azok jártak, aki hetente háromszor vagy annál többször ettek gombát, náluk 17 százalékkal kisebb eséllyel jelent meg a rettegett kór.

Gombakrémleves (illusztráció) Forrás: Pixabay

Miért pont a gomba?

A gombák jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint antioxidánsokat,

köztük az egyik legerősebbet, az L-ergotioneint.

Utóbbi védi a sejteket az oxidatív stressztől, és ez által a rák megjelenésétől.

Zhang szerint bár az eredmények meggyőzőnek tűnnek, további kutatások szükségesek annak meghatározásához, milyen étkezési szokásokat kell propagálni, hogy a tumor kialakulását elkerüljük.

Egy átlag amerikai például kevesebb, mint 5 gramm gombát fogyaszt naponta, míg a tanulmányban szereplő ázsiai férfiak gombafogyasztása meghaladta a napi 7,6 grammot.

Természetesen az étrend változatosságának fenntartása rendkívül fontos.

– zárta a ScienceDaily portálon megjelent közleményét Zhang.