Egy ókori sír és harminc műhely maradványait tárták fel régészek a dél-egyiptomi Luxorban.

Egy ókori sír és harminc műhely maradványait tárták fel Egyiptomban

Az egyiptomi kutatócsoportot vezető Záhi Havássz régész, egyiptológus, korábbi régészeti miniszter a felfedezés csütörtöki bejelentésekor az újságíróknak elmondta, hogy a 18. fáraói dinasztia (Kr. e. 1550-1292) idejéből való műhelyekben fa- és agyagedényeket, valamint temetési szertartásokhoz használt tárgyakat készítettek.
A szakemberek egy sírhelyet is feltártak, amelynek bejárata nagyon hasonlít Tutanhamon fáraó 1922-ben, Luxorban felfedezett híres sírjának bejáratához.

Havássz professzor Tutanhamon DNS-ét vizsgálva állapította meg, hogy apja Ehnaton fáraó, anyja pedig a KV 35-ös sírban talált „fiatalabb hölgy” névre keresztelt múmia volt.Forrás: PPKE

Tutanhamon, a 18. dinasztia egyik utolsó fáraója kilencévesen lépett trónra, Kr. e. 1333 és 1323 között uralkodott. Kincsei a központi darabjai lesznek a gízai piramisok közelében épülő Nagy Egyiptomi Múzeumnak, melyet 2020-ban terveznek átadni.
A most felfedezett sírban aranytöredékeket, egy ezüstpecsétet, valamint balzsamozásról árulkodó maradványokat is találtak.

A feltárt antikvitások.Forrás: http://www.xinhuanet.com/english/2019-10/11/c_138462015_3.htm

Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.
Az elmúlt években több jelentős régészeti felfedezésről, köztük fáraósírok, szobrok, koporsók, múmiák és temetkezési helyek feltárásáról számolt be az ország.
(Forrás: MTI)