Nem volt köszönet abban, amit a járókelő a robotzsarutól kapott

2019.10.14. 12:46

Komoly verekedés tört ki a Los Angeles-i Salt Lake Parkban. Az egyik szemtanú, Cogo Guebara igyekezett segítséget hívni. Látszólag kapóra jött, hogy egy HP RoboCop típusú robotrendőr épp a környéken járőrözött, ám amit a masinától kapott, azt nem tette zsebre.

Guebara többször is megnyomta a „POLICE" jelzéssel ellátott roboton lévő vészgombot, ám a gép a rendőrség riasztása helyett gorombán rászólt a szemtanúra, hogy menjen odébb az útból.

Úgy nyomogattam a gombot, ahogy a szerkezetre volt írva, de ehelyett csak annyit reagált, hogy menjek arrébb" – nyilatkozta Guebara az NBC News híroldalnak – Csak csengett és csengett, én pedig tovább püföltem a gombot."

Végül felhagytak a hiábavaló próbálkozással, és a rendőrséget a hagyományos módszerrel, telefonon értesítették. A robot nem zavartatta magát, miközben a bunyó zajlott, „vidáman" gurult a parkban, és arra figyelmeztette a járókelőket, hogy ne szemeteljenek. A verekedésben résztvevő nőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Forrás: Huntington Park

A HP Robocop debütálásakor még nagy volt a várakozás, a rendőrségi sajtóközlemények is arról harsogtak, a robotzsaruk hozzák majd el a bűnüldözés új aranykorát. Ám a valóság alaposan arcul csapta a rendfenntartókat. Az is kiderült, a robotok nincsenek is bekötve a rendőrségi diszpécserhez, a riasztások tulajdonképpen a gyártóhoz, a Knightscope-hoz futnak be.

Legutóbb egy fentihez hasonló robottípus „öngyilkosságot" követett el: belehajtott egy szökőkútba.