Egy somogyi kisváros mellett, a horvát határ közelében találtak a napokban egy vadmacska kölyökre, akiről először azt hitték, hogy házimacska. Az állat a helyi állatvédő egyesület jóvoltából ideiglenes befogadóhoz került, aki másnap jelezte, hogy valami „gond" van a macskával, nagyon vad, fújtat, nem házimacska módjára viselkedik. A nemzeti park munkatársai ekkor állapították meg, hogy az valószínűleg egy vadmacska, de az sem kizárható, hogy egy házimacska-vadmacska hibrid és a drávaszentesi madárrepatriáló állomásra került.

Nagy valószínűséggel hibridről van szó

Vadmacska kölyköt nevelnek a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai a drávaszentesi állomáson, ahová a napokba került az állat, miután azt első ránézésre összetévesztették egy házimacskával. A szakemberek szerint az is könnyen lehet, hogy egy házi-vadmacska hibridről van szó.
Erre enged következtetni a késői, a normálistól eltérő születési időszak is; a vadmacskák párzási időszaka ugyanis február-március, a vemhességi idő pedig körülbelül hatvan nap – mondta Schulcz Andrea a Duna-Dráva Nemzeti Park ökoturisztikai referense.

Első ránézésre tényleg könnyű összetéveszteniForrás: DDNP

A vadmacskák különösen óvatosak, félénkek, rejtőzködő életmódot folytatnak, kerülik az emberi településeket, az emberek által háborgatott területeket; leginkább a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik.

Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal, de lehet elmosódott is.

Vastag bozontos farkukat hét-kilenc fekete harántcsík is díszítheti. A házimacskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban, fák odvaiban töltik. Kistestű gerinceseket, nagyobb rovarokat, ritkán madarakat és halakat is zsákmányolnak.

Genetikai vizsgálat deríti ki az igazságot

A kölyökre a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület menhelyvezetője talált, aki az állatot ideiglenes gazdihoz adta. Ám a cicáról hamarosan világossá vált, hogy viselkedése igencsak eltér a „megszokottaktól": a befogadott macska ugyanis rendkívül vadul viselkedett, fújtatott és a legkevésbé sem emlékeztetett egy aranyos kiscicára.

A drávaszentesi központban növekszik mostForrás: DDNP

Félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házimacska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal – magyarázta a természetvédelmi szakember. – Emiatt, illetve rejtőzködő életmódja miatt állománybecslése nagyban nehezített.

A most talált kölyök esetében genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó. A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.