Eredménytelenül végződött a Csendes-óceán térségében 1937-ben eltűnt Amelia Earhart repülőgépének maradványai utáni újabb kutatás a Kiribati-szigeteknél, a Robert Ballard vezette csoport semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy a térségben zuhant volna le az amerikai pilótanő kétmotoros Lockheed repülőgépe - adta hírül a The New York Times amerikai napilap.

A Titanic hajóroncsát felfedező Ballard kutatócsoportja augusztusban két héten át kutatta a Kirabatihoz tartozó Nikumaroro (egykoron Gradner)-atoll térségét Nautilus nevű kutatóhajójával és drónokkal.

Amelia Earhart 1937-ben tűnt el a Csendes-óceán fellet, amikor első nőként körbe akarta repülni a FöldetForrás: Origo

Bár nem találtak semmit, Ballard a napilapnak nyilatkozva bizakodóan szólt arról, hogy meg fogják lelni a repülőgép maradványait.

Ez a repülőgép létezik. Nem egy Loch Ness-i szörnyről van szó, meg fogjuk találni. Nem adom fel - hangoztatta.

Sosem érkeztek meg a Howland szigetre

Earhart 1932-ben lett világhírű, amikor első nőként egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt.

1937 májusában Miamiból indult útnak, hogy első nőként körbe repülje a Földet. Kétmotoros Lockheed gépén Fred Noonan navigátor társaságában repült. Az út utolsó harmada a Csendes-óceán fölött vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

1937. július 2-án indultak el Pápua-Új-Guineáról a négyezer kilométerre fekvő Howland szigetre, amely félúton terül el Ausztrália és a Hawaii-szigetek között. Soha nem érkeztek meg a szigetre.

Earhart utolsó rádióüzenetiben az üzemanyag fogyására, rossz rádiókapcsolatra panaszkodott.

Különös tárgyakat találtak a szigeten

A feltételezések szerint elfogyott az üzemanyaguk, és a tengerbe vesztek. Mások szerint eltévedtek, és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, a Gardner-szigeten landoltak, de segítség híján nem sokkal később meghaltak.

Ezt az elméletet támasztja alá, hogy a szigeten olyan tárgyak kerültek elő, amelyek az 1930-as évek Amerikájában készültek.

A végzetes repülés körülményeit kutató tudóscsoport tavaly jelentette be, hogy hasonlóságot találtak az atollon talált csontmaradványok és Earhart anatómiai sajátosságai között.

A National Geographic csatorna, amely Ballard kutatásait támogatja, vasárnap mutatja be dokumentumfilmjét az expedícióról.