Veszélyes lehet a nőkre a sajt - állítja orvosok egy csoportja

Hónalj és köldökbaktériumból állított elő sajtot egy pár sajti cheese sajt illusztráció trappista cheddar
Sajtót készítettek hónalj baktériumból (Képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy nonprofit szervezet, az Orvosok a Felelős Orvoslásért (PCRM) arra kéri az Egyesült Államok szövetségi kormányát, hogy nyilvánítsák rákkeltő élelmiszernek a sajtokat, és erre a csomagoláson is figyelmeztessék a vevőket. A szakértők szerint ugyanis a tehéntejben olyan hormonok találhatók, amik mellrákot okoznak.
Vágólapra másolva!

A PCRM még október elején küldte el a petícióját az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnak (FDA). A dokumentumok egy olyan tanulmányra hivatkoznak, ami azt találta, a magasabb zsírtartalmú sajtok 53 százalékkal megnövelik az emlőrák kialakulásának kockázatát, írja a Medical Daily orvosi portál.

A veszélyes kemikália a feldolgozási folyamat során kerülhet a tejbe, állítja a PCRM.

Ez a hormon az úgynevezett IGF-1, amit korábbi kutatások már kapcsolatba hoztak a mellrákkal.

Természetesen a PCRM szerint nem kell lemondani teljesen a sajtfogyasztásról, ám az étrendbe iktassunk minél több alacsony zsírtartalmú ételt (zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű élelmiszereket), ezzel ellensúlyozhatjuk az esetleges káros hatásokat.

Forrás: Shutterstock

Mások vitatják a PCRM megállapításait

Egy táplálkozási szakértő, Keri Gans a PCRM orvosaival szemben azt vallja, a szervezet által emlegetett tanulmány nem megbízható, túl sok változót tartalmaz, hogy az emlőrák megjelenését és a sajtfogyasztást egyértelműen össze lehessen kötni.

Az étrend egészét, és az életmódot is figyelembe kell venni a vizsgálatok során.

„Nem hinném, hogy a sajt veszélyes lenne - állítja Gans - Bármennyire is szeretnénk, nem hibáztathatunk mindenért egyetlen élelmiszert. Az adott személy táplálkozási szokásait teljesen fel kell térképeznünk. Összességében engem nem győzött meg a tanulmány, és szerintem a fogyasztóknak sem kellene aggódniuk miatta."