Egy nonprofit szervezet, az Orvosok a Felelős Orvoslásért (PCRM) arra kéri az Egyesült Államok szövetségi kormányát, hogy nyilvánítsák rákkeltő élelmiszernek a sajtokat, és erre a csomagoláson is figyelmeztessék a vevőket. A szakértők szerint ugyanis a tehéntejben olyan hormonok találhatók, amik mellrákot okoznak.

A PCRM még október elején küldte el a petícióját az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnak (FDA). A dokumentumok egy olyan tanulmányra hivatkoznak, ami azt találta, a magasabb zsírtartalmú sajtok 53 százalékkal megnövelik az emlőrák kialakulásának kockázatát, írja a Medical Daily orvosi portál.

A veszélyes kemikália a feldolgozási folyamat során kerülhet a tejbe, állítja a PCRM. Ez a hormon az úgynevezett IGF-1, amit korábbi kutatások már kapcsolatba hoztak a mellrákkal. 

Természetesen a PCRM szerint nem kell lemondani teljesen a sajtfogyasztásról, ám az étrendbe iktassunk minél több alacsony zsírtartalmú ételt (zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű élelmiszereket), ezzel ellensúlyozhatjuk az esetleges káros hatásokat.

Forrás: Shutterstock

Mások vitatják a PCRM megállapításait

Egy táplálkozási szakértő, Keri Gans a PCRM orvosaival szemben azt vallja, a szervezet által emlegetett tanulmány nem megbízható, túl sok változót tartalmaz, hogy az emlőrák megjelenését és a sajtfogyasztást egyértelműen össze lehessen kötni. Az étrend egészét, és az életmódot is figyelembe kell venni a vizsgálatok során. 

„Nem hinném, hogy a sajt veszélyes lenne - állítja Gans - Bármennyire is szeretnénk, nem hibáztathatunk mindenért egyetlen élelmiszert. Az adott személy táplálkozási szokásait teljesen fel kell térképeznünk. Összességében engem nem győzött meg a tanulmány, és szerintem a fogyasztóknak sem kellene aggódniuk miatta."