Korallokat nyomtatnak, hogy meg tudják menteni a zátonyokat

2019.10.18. 16:37

Egy új kutatás a 3D-ben nyomtatott korallok hatását vizsgálta, amelyek a remények szerint megoldanák a világszerte pusztuló korallzátonyok problémáját és hosszú távon biztosíthatják az ott élő állatok megfelelő életkörülményeit. Az éghajlatváltozás, a savasodó vizek és a szennyezés miatt ugyanis a korallok sorra pusztulnak és az ezek fedezékében megbújó élőlények egyszerűen hajléktalanná válnak.

A halak védelmet találtak a mesterséges tárgyak alatt

A Delaware-i Egyetem kutatói a 3D-ben nyomtatott korallokat, mint potenciális „helyettesítő eszközöket" vizsgálták.
Arra voltunk kíváncsiak, hogy a zátonyoknál élő halak elfogadják-e ezeket a mesterséges korallokat élőhelyként, mert ha elutasítják azokat, akkor ezek a forradalmi eszközök nem tudnak segíteni a zátonyok újjáépítésében – mondta Danielle Dixson, az UD's College of Earth, Ocean and Environment's School of Marine Science and Policy professzora, a tanulmány egyik szerzője.

Szinte nem is lehet észrevenni a különbséget a mesterséges és az igazi korall közöttForrás: Picasa

A kutatók bebizonyították, hogy a háromdimenziós nyomtatott tárgyak nem befolyásolják a korallsügérek és más korall-lakók viselkedését vagy az újonnan betelepülő korallok esélyeit.

A szakemberek arra jutottak, hogy ezek előállításához nagyfokú eredményességgel használhatnak biológiailag lebomló anyagokat, például a kukoricakeményítőt, ami különösen fontos az óceánok szennyezettségével összefüggő kérdések miatt.

Biológiailag lebomló anyagokból készülnek

A tesztek során a korallok környékén élő leginkább jellemző halakat egy tartályba helyezték, amelyben a közönséges korallok közé 3D-s példányokat is rejtettek. A kutatók azt figyelték meg, hogy a halak melyik élőhelyet részesítik leginkább előnyben.

A viselkedési elemzésből végül arra következtettek, hogy a halak egyáltalán nem tettek különbséget azok között, miközben aktivitási szintjük is változatlan maradt, függetlenül az élőhelytől.

A nagy korallzátony egyik fontos lakója, az Ecsenius stictusForrás: Tane Sinclair-Taylor

Meglepve tapasztaltuk, hogy a halak ugyanúgy viselkednek egy természetes vagy mesterséges korallváz közelében – magyarázta Emily Ruhl, az UD hallgatója, a tanulmány első szerzője. – Úgy gondoltuk, hogy a természetes élőhely majd más viselkedést vált ki az állatokból, de őket csak az érdekelte, hogy biztonságos helyre, védelembe tudjanak vonulni.

Amikor a korallzátonyok lebomlanak, gyakran elveszítik a szerkezeti komplexitásukat is. Az életük nagy részét a zátonyokon töltő halaknak azonban táplálékra és menedékre van szükségük. A 3D-ben nyomtatott, biológiailag lebomló élőhelyek azonban a táj részévé válva igen hasznosak lehetnek, amikor az élő korallok már eltűnőben vannak.

A kutatók eredményeiket a PLOS ONE tudományos folyóiratban tették közzé.