Első felvételét küldte el a Holdról az indiai űrszonda

csandrajan-2
A Csandrajan-2 magyarázó feliratokkal ellátott felvétele
Vágólapra másolva!
Első felvételét küldte el a Holdról a Csandraján-2, India második holdmissziója csütörtökön - jelentette be az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).
Vágólapra másolva!

A képet a Csandraján-2-n lévő IIRS (Imaging Infrared Spectrometer) elnevezésű kamera készítette, amelyet arra terveztek, hogy a Hold felszínéről visszavert napfényt mérje.

A felvételen az égitest északi féltekéjének egy része látszik, néhány feltűnő kráterrel - olvasható a közleményben.

A fotó feliratokkal és grafikonnal ellátott változatát is közölte az ISRO a Twitteren.

A Csandrajan-2 magyarázó feliratokkal ellátott felvétele Forrás: ISRO

Mint írták, az első elemzések szerint a felvételt készítő műszer sikeresen méri a visszavert napsugárzás változatait attól függően, hogy milyen felületről - kráterfenékről, a kráter központi csúcsáról, a kráteren belüli kis kráterfélékről vagy a mélyedés karimájáról - verődik vissza a napsugárzás.

"A variációk főként a holdfelszín ásványi összetételének különbözőségéből és az űrbéli időjárási viszonyok hatásaiból származnak" - írta az ISRO.

India második holdmisszióját július 22-én bocsátották fel, Vikram nevű leszállóegysége szeptember 7-én kísérelt meg landolni az égitesten, azonban elvesztette a kapcsolatot a földi irányítóközponttal és egyelőre nem tudják, hova csapódott be.