Bármilyen hihetetlenül is hangzik, létezik „rossz orgazmus", az ezt átélő emberek pedig bűntudatról, szégyenérzetről számolnak be – állapították meg kutatók egy új tanulmányban.

A vizsgálat során több mint 700, szexuálisan aktív személlyel készítettek interjút. Kiderült, hogy az érintettek különféle okok miatt képtelenek voltak élvezni az aktusok csúcspontjának számító pillanatokat. Ez drasztikusan szembemegy azzal a nézettel, hogy a kielégülés mindenki számára kellemes érzést jelent. Az orgazmus csupán egy fiziológiai folyamat – írják a szakértők – de nem tükrözi senkinek a mentális állapotát vagy azt, hogy az illető élvezi az együttlétet.

Nem meglepő módon azok az emberek számoltak be rossz orgazmusról, akiket belekényszerítettek az aktusba, de azok sem mind érezték magukat a fellegekben, akik „beleegyezéses" együttlétben vettek részt, de párkapcsolatuk közben boldogtalan volt. Az orgazmus elérésére való rágörcsölés szintén rontott az élményen.

„Létezik egy széles körben elfogadott vélekedés, miszerint a kölcsönös beleegyezésen alapuló szex során a kielégülés mindig pozitív töltetű élmény" – mondta a Psypost portálnak Sara Chadwick, a Michigani Egyetem pszichológusa - Azt akartuk kideríteni, hogy létezik-e olyan, hogy rossz orgazmus, hiszen korábbi kutatások már kiderítették, az együttlétek tetőpontja sokkal komplexebb, mint azt az átlagember gondolná."

Forrás: Thinkstock

A kutatás és annak eredményei

Chadwick a Queen's University munkatársával, Sari van Anders professzorral karöltve összesen 726 ember szexuális életét vizsgálta kérdőívekkel. A rossz tapasztalatokról beszámolók közül 289 résztvevőt még alaposabban górcső alá vettek.

A válaszok igen sokrétűek voltak. Sokan arról számoltak be, hogy nyomást éreztek magukon és ez kiölte az örömöt a kielégülésből. Egy nyilatkozó, rossz orgazmust átélő férfi számára például az aktus csúcsa nem kellemes érzést jelentett, hanem egy terhet, amitől végül sikerült megszabadulnia.

Szintén negatív élményként élték meg az együttlétek csúcspontját azok, akik a szexuális orientációjukkal szembemenve vettek részt nemi kapcsolatban. Különösen érdekes volt a vallásos emberek tapasztalata, akik egyfajta „testi árulásként" élték meg az orgazmust, és bűntudatot éreztek miatta.

Forrás: Image Source/Image Source/Mauricio Fuertes/Mauricio Fuertes

A nonverbális kommunikáció a jó orgazmus elérésének kulcsa

Az Archives of Sexual Behavior című szakfolyóiratban megjelent publikáció egyik konklúziója eloszlatta azt a tévhitet, hogy az orgazmus és a gyönyör közé egyenlőségjelet kell tenni. Hibás hozzáállás, hogy ha az emberek azt hiszik, amennyiben a partner kielégült, akkor automatikusan a szex is kellemes volt számára.

A kutatómunkát a pszichológusok tovább folytatják, következő tanulmányukban azt szeretnék feltárni, a rossz orgazmus milyen módon befolyásolja az érintettek szexualitását, párkapcsolatát és mentális állapotát. Egyúttal a szakértők arra is rá szeretnék irányítani a figyelmet, hogy a „jó orgazmus" elérése érdekében az együttlétek során a partnerek jobban figyeljenek egymás nonverbális kommunikációjára.