Harminc darab, jó állapotban lévő, színes festéssel borított szarkofág került elő Luxorban - jelentették be az egyiptomi hatóságok szombaton.

Kitűnő állapotú szarkofágok kerültek elő Luxorban.

A koporsók 3000 évesek lehetnek, és az al-Aszászíf nekropoliszban találták őket, két szinten elrendezve – mondta el Hálid al-Anáni műemlékvédelmi miniszter, kiemelve, hogy a 19. század vége óta nem került elő szarkofágok ilyen csoportja a földből Egyiptomban – Az alsó szinten 18, a felsőn 12 szarkofág nyugodott.

A harminc szarkofág a 22. dinasztia korából származhatForrás: Egyitpomi Műemlékvédelmi Főtanács

Musztafa Vazíri, az Egyitpomi Műemlékvédelmi Főtanács elnöke kifejtette, hogy a most megtalált harminc szarkofág a 22. dinasztia korából, az időszámításunk előtt 10. századból származik, és papok és családtajaik maradványait rejti. Férfiak, nők és gyerekek nyugszanak bennük. Vazíri beszámolt arról, hogy az al-Aszászíf nekropoliszban két hónappal ezelőtt kezdődtek az ásatások, amelyek végül több sír sikeres felkutatásához vezettek.Luxor környékén 1881-ben és 1898-ban kerültek elő királysírok, 1891-ben pedig szintén papok szarkofágjainak csoportját találták meg.

(MTI)