Elefánt a krokodil ellen: Ön melyik győzelmére kötne fogadást?

krokodil, elefánt
Nem ritka a két állat közötti interakció
Vágólapra másolva!
Meglepő csavarral zárult egy elefánt és egy krokodil közötti összecsapás Zambiában, amely mindkét harcos halálához vezetett. A hüllő egyszerűen „szétlapult" a több ezer kilogrammos emlős alatt.
Vágólapra másolva!

Mindkettő fiatal állat lehetett

A halálos találkozásról készült fotót a Dél-Zambiai Luangwa Nemzeti Parkban kapták lencsevégre, amely szó szerint komor és meglepő jelenet rögzített.

Egy elpusztult elefánt pontosan egy halott krokodilon feküdt, és a hüllő hosszú farka is jól láthatóan túlnyúlik az emlős hátsó lábain.

A borzalmas esetnek csak több tucat keselyű és más dögevő örült, amelyek gyorsan kihasználták az elhullott tetemekből származó előnyöket. A maradványok képeit a nemzeti parkban szafarit üzemeltető társaság, a Kafunta Safaris osztotta meg közösségi oldalán és az esetet „rendkívül furcsának" aposztrofálta.

– mondta Andrew Mwanza, a társaság egyik képviselője a LiveScience online tudományos portálnak. – Az elpusztult elefánt és a krokodil a testméretük alapján fiatalnak tűnt.

A később végzett elemzések kizárták az orvvadászat lehetőségét és a testekben a szakértők nem találtak golyót vagy más külső erőszakra utaló jelet sem.

A krokodilok általában kerülik az elefántok támadását

Rengeteg nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) él a Luangwa folyóban, és az állatok gyakran zsákmányolnak olyan elefántokat, amelyek megkísérelnek átkelni a folyón vagy a megpróbálnak inni abból.

Ezek a felnőtt krokodilok akár hat méter hosszúra is megnőhetnek, és elérhetik a 748 kilogrammos súlyt. Összehasonlításképpen:

egy felnőtt afrikai elefánt (Loxodonta africana) súlya viszont akár a 6000 kilogrammot is meghaladhatja,

tehát a hüllők általában elkerülik az egészséges felnőtt elefántok megtámadását.

Az extrém fotót több kutató elemezte ki Forrás: Kafunta Safaris

– magyarázta Marisa Tellez, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem Krokodilkutatási Intézetének egyik alapítója. – Ez egy kisebb ragadozó számára egy ilyen óriás megtámadása túl sok erőfeszítést igényel, ezért nem is nagyon vágnak bele egy hasonló akcióba.

Nem ritka a két állat közötti interakció Forrás: Youtube

Hozzátette: természetesen mindig akadnak az átlagnál merészebb egyedek, akik megpróbálják „túlszárnyalni a képességeiket".

Az elefánt mégsem lehetett elég erős a harchoz

A kutató szerint a talán a példány egy fiatal nőstény krokodil lehetett, amely megpróbálta védeni a fészkét az elefánttól. Marisa Tellez elmondta azt is, hogy a hüllők általában nagyobb valószínűséggel támadnak fiatal, beteg vagy sérült emlősökre, mert egy egészséges felnőtt példány könnyedén legyőzi őket.

A keselyűk és a dögevők már meglepték őket, amikor a szafarit szervező társaság megtalálta az állatokat Forrás: Kafunta Safaris

– fejtegette a lehetséges történéseket Marisa Tellez. – A többszörösen megsebesített elefánt így nem volt elég erős a harchoz.

Úgy gondolja, hogy a folyami ragadozóval vívott küzdelem után az emlős egyszerűen összeesett a sérüléseitől és a kimerültségtől, majd

egyenesen a hüllőn landolt, amely az óriási súlytól azonnal elpusztult.

És bár a szerencsétlen incidensben mindkét állat életét vesztette, rengeteg dögevő számára nyújtottak testméretükből adódóan bőséges táplálékforrást.