Már kihaltnak nyilvánították, de mégis élhet még néhány tasmán tigris

Erszényes farkas
Erszényes farkasok
Vágólapra másolva!
Az erszényesfarkas, más néven tasmán tigris a történelmi feljegyzések szerint a világ egyes részein mintegy kétezer évvel ezelőtt halt ki, míg máshol 1936-ban látták az utolsó példányt. Az utóbbi időben azonban rejtélyes módon nyolcszor észlelték újra a jelenlétét Tasmania egyes részein. Vagy egy hozzá nagyon is hasonlatos emlős bukkant fel? A kérdésre egyelőre mindenki keresi a választ.
Vágólapra másolva!

Szinte az utolsó példányig kiirtották őket

A tasmán tigris egykor Új-Guineában, Ausztráliában és Tasmaniaban élt. A kutyára emlékeztető erszényes ragadozó nevét egyrészt a farkasokhoz hasonló testalkatuk és életmódjuk, másrészt pedig a tigrisekre emlékeztető csíkozásuk miatt kapták.

A fürge, mozgékony állat színe a szürkétől a sárgásbarnáig változott és állkapcsait akár 120 fokos szögben is ki tudta nyitni.

Földünk egykori legnagyobb testméretű ragadozói hossza akár a 200 centimétert is elérte, marmagasságuk pedig 60 centiméter volt.

Akár 120 centiméteresre is ki tudta nyitni a száját Forrás: Wikimedia Commons

Régészeti leletek tanúsága szerint Új-Guineában mintegy kétezer évvel ezelőtt haltak ki, és az állatok csak Tasmania szigetén leltek békére.

Az ide bevándorló európai emberek hatalmas birkanyájai azonban túl nagy vonzerőt képviseltek.

A telepesek 1838-tól hivatásos vadászokat fogadtak a kilövésükre, így 1910-re igencsak megritkult az állomány.

Mostanában egyre többen észleltek "csíkos macskákat" Forrás: Wikimedia Commons

Az észak-amerikai és nyugat-európai állatkertek hiába fizettek rengeteg pénzt egy-egy példányért, az erszényesfarkasok fogságba nem szaporodtak.

Az utolsó ismert egyedet 1930-ban lőtték ki,

az utolsó fogságban tartott példányuk pedig (egy Benjamin névre hallgató hím) 1936. szeptember 7-én pusztult el a hobarti állatkertben. A sors fintora, hogy pont ugyanebben az évben nyilvánították védetté a fajt.

Már 1986-ban kihaltnak nyilvánították

Több lelkes kutató azonban nem akarta elfogadni, hogy minden tasmán tigris eltűnt a Föld színéről. Számos expedíciót szerveztek Tasmania erdőiben és hegyvidékein, ezek azonban nem jártak sikerrel.

Időnként felreppent a hír, hogy felfedeztek egy-egy példányt vagy a lábnyomaikra bukkantak, ám

egyértelmű bizonyítékok hiányában a fajt 1986-ban hivatalosan is kihaltnak nyilvánították.

Erszényes farkasok - már évtizedekkel ezelőtt kihaltnak nyilvánították őket Forrás: Wikimedia Commons

Az ausztrál kormány egy most kiadott dokumentumban azonban biztosan állítja, hogy többször is észleltek az erszényesfarkashoz hasonló állatokat az országban.

– állítja a dokumentum. – Például egy ausztrál pár, akik februárban jártak Tasmaniaban és szerintük egy ilyen állat szaladt át előttük az úton: néhányszor megfordult és megnézte az autót, így körülbelül 15 másodpercig látótávolságba került.

Felmerült a faj klónozásának lehetősége

Valamennyi szemtanú száz százalékig biztos abban, hogy egy-egy erszényesfarkast láttak. Még ugyanebben a hónapban egy másik jelentés is beszámolt egy „csíkos macskaszerű lényről", amit a távolban észleltek.

Emellett Tasmania északnyugati részén szintén láttak egy „óriási, csíkos macskát".

És a többi eset mellett legutóbb júliusban vélték felfedezni a tasmán tigris lábnyomait. A szakértők azonban továbbra is óvatosak, különös tekintettel arra, hogy nincsenek kiváló minőségű fényképek vagy videók az állatokról, amelyek által jól beazonosíthatók lennének azok.

Erszényes farkas a hobarti állatkertben Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Catherine Kemper, a Dél-Ausztrál Múzeum kutatója. – Az eddig nyilvánosságra került valamennyi fénykép és videó nagyon is messze áll a valóságtól.

Az azonban biztos, hogy már többször felmerült a faj klónozásának lehetősége, ám a kutatóknak eddig csak DNS-molekulákat sikerült kivonniuk az alkoholban megőrzött példányokból, de ez egyelőre még nem elég.