A magyar Steve Irwinként is emlegetik Gönczi Miklóst, aki már gyerekkora óta állatok között él, most pedig veszélyes vadállatok befogásával és megmentésével foglalkozik. Eddig még egyszer sem került életveszélybe, pedig most is olyan veszélyes állatokat ment és rehabilitál, mint a királykobra. 

Gönczi először Kanadában foglalkozott vadrehabilitációval, aztán megjárta a spanyolországi Tenerifét,  és Gran Canariárát is. Teljesen elvadult nílusi krodolikot kellett társas életre nevelnie, akikkel korábban a gondozók nem foglalkoztak. 

Több mint kétszázötvenen voltak. A végén már a kezemből ettek! Ezen kívül egy tanító célú bemutatót is létrehoztam, ami a hüllőket jobban megismerteti az átlagemberekkel

- nyilatkozta korábban.

A férfi most éppen Indonéziában dolgozik egy rezervátumban, ott menti a hüllőket, amikkel különleges kapcsolatot alakít ki. Azt mondja, hogy a legfontosabb, hogy az állatok bizalmába kell férkőzni. Ahhoz, hogy megértsük őket, rengeteget kell tanulni. Szerinte a hüllők igénylik a törődést. A krokodilokon és varánuszokon kívül királykobrákat is ment: ha lakott területre kerülnek, befogja, majd visszaviszi őket a természetbe. 

 A királykobráról tudni kell, hogy a mérge tartalmaz egy ohanin nevezetű fehérjét, ami körülbelül hússzor erősebb a morfiumnál. Egy rendkívül erős fájdalomcsillapítót készítenek belőle, ami sok ember számára nyújt segítséget extrém esetekben

- mondta el a Borsnak a vadállatszakértő. 

KirálykobraForrás: Wikimedia Commons

 Gönczi azt is hozzáteszi, hogy ennek a kígyónak a mérge az egyik legértékesebb folyadék az egész világon, ezért ebből a szérumból 3.8 liter nagyjából 60 millió forintba kerül.