Bemutatják Londonban a nebrai korongot

2019.10.21. 20:16

Bemutatják a londoni British Museumban a több mint 3600 éves nebrai korongot, a világ első égboltábrázolását.

Bemutatják Londonban a nebrai korongot

Cserébe a németországi Halle város tartományi múzeuma nagy értékű kiállítási tárgyakat kap kölcsön a brit múzeumtól. A hallei intézmény ideiglenes kiállításon mutatja be a bronzból készült, két kilogramm tömegű, aranyberakásos koronghoz kapcsolódó kutatási eredményeket, és az új leleteket az elmúlt 20 évből.
Ezt követően fogja bemutatni  a tárlatot a British Museum 2021 júniusa és októbere között , kissé más megközelítésben. Az erről szóló együttműködési  megállapodást a két múzeum hétfőn írta alá.

A nebrai korong.Forrás: https://www.bbc.co.uk/science/horizon/2004/stardisctrans.shtml

A korong a legkorábbi égboltábrázolás a világon. Két mára már elítélt sírrabló találta meg 1999-ben a szász-anhalti Nebra városka mellett. A kincset 2002 februárjában a rendőrség egy színlelt vásárláskor foglalta le Svájcban.

Három és félezer éveig nyugodott a föld  alatt

A kutatók szerint a lelet az ausztriai Mitterberg község környékéről származik, ahol legkorábban 3750-3700 évvel ezelőtt bányásztak először rezet. A korongot azonban 3600 éve ásták el, tehát száz, de legfeljebb százötven évig lehetett használatban. A 32 centiméter átmérőjű, csaknem teljesen kerek korongon több helyen aranybevonat található: a régészek feltételezése szerint azok hajót, holdat, napot és csillagokat ábrázolnak.

(Forrás: MTI)