Virtuális valóságban kelt életre egy 360 éves csempészhajó története

A 2016-ban és 2018-ban végzett terepmunka során létrehozott hajóroncs 3D-s leképezése rendkívül részletes képet mutat a régészeti maradványokról
Vágólapra másolva!
A jéghideg Atlanti-óceán északi részének mélyén bukkantak a kutatók annak a holland hajónak a roncsára, amely körülbelül 360 évvel ezelőtt süllyedt el. A titokzatos hajó dánnak álcázta magát, mert a holland kereskedelmi csempészek csak így tudtak eljutni az izlandi kikötőkbe.
Vágólapra másolva!

Létrehozták a megsemmisült hajó digitális modelljét

A „Melckmeyd" nevű csempészhajó végül erőszakos módon süllyedt hullámsírba egy 1659. október 16-i vihart követően. A hajó évszázadok óta ott hevert a tengerfenéken, ám a régészek és a digitális modellezők a közelmúltban egy virtuális játékban keltették újra életre.

A búvárok még 1992-ben bukkantak a roncsra egy Flatey nevű kis sziget közelében, Izland nyugati partja mellett.

Az Atlanti-óceán jéghideg vize viszonylagos épségben őrizte meg a 33 méter hosszú alsó hajótest nagy részét.

– mondta Kevin Martin, az Izlandi Egyetem doktori hallgatója. – A Melckmeydet úgynevezett fleute hajónak, a hollandok által kifejlesztett kereskedelmi hajónak azonosították, amely a 17. században igen gyakori volt.

Martin és kutatótársai 2016-ban nagy felbontású képeket készítettek a Melckmeydről a Holland Kulturális Örökség Ügynökséggel közösen és

létrehozták az egykor megsemmisült hajó digitális modelljét.

Ezután ezeket az adatokat használták fel a virtuális valóság merülési élményének létrehozására a Reykjavíki Tengerészeti Múzeum kiállításának részeként.

Egy illegális hajóflotta részét képezte

A három perces animált videót a kutatók 2.5D-nek és nem 3D-nek nevezték, amely során a felhasználók felfedezhetik a Melckmeyd körüli, víz alatti környezetet. A virtuális valóság résztvevői egyfajta búvárokként nézhetnek körül 360 fokban, miközben a kamera ott „úszik" a roncs előtt.

A 2016-ban és 2018-ban végzett terepmunka során létrehozott hajóroncs 3D-s leképezése rendkívül részletes képet mutat a régészeti maradványokról Forrás: John McCarthy

– magyarázta John McCarthy, az ausztrál College of Humanities, Arts and Social Sciences at Flinders University kutatója. – Ez a megközelítés maximalizálja a víz alatti környezetbe merülés érzetét és a lehető legjobban megismerteti a felhasználókkal a búvárkodás tapasztalatait.

A Melckmeyd a kutatások szerint egy illegális hajóflotta részét képezte.

Holland flute hajó a 17. századból Forrás: Pinterest

A hajót a holland kereskedők küldték azért, hogy 1659-ben titkokban szállítson gabonaféléket, kerámiát és fát az izlandi kikötőkbe.

A kutatók szerint Izland egyik legrégebbi hajójaként a Melckmeyd bepillantást nyújthat az ország nehéz sorsú múltjába, amikor Dánia kétszáz éves monopóliumot gyakorolt a tengeri kereskedelemre. Ahogy Kevin Martin hangsúlyozta: „rávilágít az izlandi történelem izgalmas időszakára".