Még a NASA sem érti, mi történik az ózonréteggel

Vágólapra másolva!
1982 óta nem volt ilyen kicsi az ózonlyuk, mint most – közölte az amerikai űrügynökség (NASA), ami a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatallal (NOAA) karöltve figyeli az Földünket védő ózonréteg vastagságának változásait.
Vágólapra másolva!

A két szervezet három műholddal (Aura-szatellit, Suomi NPP, NOAA-20) követi nyomon a légkör felsőbb rétegeiben zajló eseményeket. Susan Strahan légkörkutató szerint az elmúlt negyven évben ez a harmadik alkalom, hogy a melegedés akadályozza az ózonréteg vékonyodását.

– magyarázta Strahan. Hozzátette:

Természetesen nem szabad hamis illúzióba ringatni magunkat, az ózonréteg nem fog pikkpakk helyreállni. „Mindenféleképpen örvendetes, amit a déli félgömb ózonrétegével kapcsolatban tapasztalunk, de nem felejthetjük el, hogy a szokásosnál melegebb sztratoszféra nélkül ez az egész most nem menne végbe" – nyilatkozta Paul Newman, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának vezető Föld-tudósa.

Forrás: NASA Goddard/ Katy Mersmann

Mi az az ózon?

Egy három oxigénatomból álló instabil molekula, amely nélkül valószínűleg nem lenne földi élet. 11-40 kilométer magasan egyfajta pajzsként funkcionál, mivel képes bizonyos frekvenciájú, az élő szervezetet roncsoló UV-sugarakat elnyelni.

(NASA)