Ezt a pofonegyszerű élelmiszert válassza, ha sportolni szeretne

futás
Szénhidráttal növelhetjük a futási sebességünket
Vágólapra másolva!
A megfelelő erőnléthez és a gyors energiabevitelhez fokozott intenzitású fizikai tevékenységnél a siker titka egy szerény zöldségben, a burgonyában rejlik. Az Illinoisi Egyetemen végzett új kutatások szerint az ebből készült püré ugyanolyan hatékony, mint a kereskedelmi forgalomban kapható energiazselék. Ezek adják meg ugyanis a szükséges szénhidrátokat és ásványi anyagokat ahhoz, hogy a sporttevékenység során folyamatosan energizáltak és koncentráltak maradjunk. A kutatók ezúttal azokra a fizikai aktivitásra összpontosítottak, amelyek hosszabb távon veszik igénybe a szervezetünket.
Vágólapra másolva!

Költséghatékonyabb alternatívát jelentenek

Bármilyen sportot is űzünk, a maximális teljesítmény eléréséhez elengedhetetlen, hogy pótoljuk a szénhidrátokat.

A titkos fegyver a burgonya lehet? Forrás: Wikimedia Commons

– magyarázta Nicholas Burd, az Illinoisi Egyetem kineziológiai és közösségi egészségügyi professzora, a kutatást vezetője. – A vizsgálatunk során szerettük volna kibővíteni és diverzifikálni a sportolók számára nyújtott lehetőségeket, ellensúlyozva a kimerültséget és fáradtságot.

A futáshoz például elengedhetetlen a megfelelő szénhidrát szint Forrás: Getty Images

A kutatók szerint a burgonya ezeknek a kereskedelmi forgalomban kapható energiazseléknek a költséghatékonyabb alternatíváját jelentik. Ahogy mondják, ezek a gélek általában nagyon édesek, és a burgonyapüré ízletesebb választási lehetőséget is kínálna.

Nem találtak jelentős különbséget a tesztek során

A kutatók a tesztek során tizenkettő egészséges sportolóval dolgoztak, akik hetente átlagosan nem kevesebb, mint 67 kilométert tesznek meg kerékpáron.

A résztvevők teljesítettek egy 120 perces kerékpáros kihívást is, amelyet időméréssel tettek izgalmasabbá.

Ezután az önkénteseket véletlenszerűen osztották három csoportba: az elsőben (a kontrollcsoport) csak vizet fogyasztottak a kísérlet során, a másodikban a már említett energia zseléket, míg a harmadikban a géllel azonos mennyiségű burgonyapürét.

Az energiazselé például rendkívül fontos a kerékpározóknak Forrás: pexels.com

A szakemberek még a tesztek előtt egységesítették a résztvevők étkezését, hogy ezzel is korlátozzák a külső hatásokat.

Az edzések során rögzítették az önkéntesek vércukorszintjét, testhőmérsékletét, a testmozgás intenzitását, a gyomor „üresedését" és a gyomor-bélrendszeri tüneteket.

Az úgynevezett „laktát koncentrációt" is mérték, amely az intenzív testmozgás metabolikus markere a vérükben.

– mutatott rá Burd, hozzátéve, hogy a kísérletek során a körülbelül 60 gramm óránkénti mennyiség vált be a leginkább. – Mindkét csoport olyan, jelentős teljesítménynövekedést mutatott, amelyet a csak vizet fogyasztók nem értek el.

A puffadásos tüneteket nem tudták elkerülni

Mindkét szénhidrátot fogyasztó csoport körében szinte azonos mértékben emelkedett a vérplazma glükózszintje és a pulzusszám, de jelentősen eltért a kontrollcsoport értékeitől. Az energiazselét és burgonyapürét használók láthatóan jobban bírták az edzéssel járó kihívást is.

Mégis akad néhány alapvető különbség.

Itt az alternatíva a krumplipüré formájában Forrás: pexels.com

– mutatott rá a kutató. – Emellett ennek a tesztcsoportnak nagyobb mennyiségű krumplit kellett enniük ahhoz, hogy ugyanazokat az eredményeket érjék el, amiket a zselék produkálnak.

Ennek ellenére a gyomor-bélrendszeri tüneteket alacsonyabbak voltak, mint a korábbi vizsgálatokban. Ez a kutatók szerint azt jelzi, hogy a vizsgálatban résztvevők többségének szervezete jól tűrte ezeket a néha kellemetlen tüneteket.

A futás során kiemelten fontos a megfelelő energiapótlás Forrás: pexels.com

"Mindent egybevetve kijelenthetjük, hogy a most publikált tanulmányunk egyfajta bizonyítékként szolgálhat, amely azt mutatja, hogy a sportolók bátran használhatnak a kereskedelmi forgalomban kapható termékek alternatívájaként ételekben található szénhidrát-forrásokat" – zárta gondolatait Nicholas Burd, hozzáfűzve, hogy a krumplipüré ugyanolyan „üzemanyagként" szolgálhat a jobb és kitartóbb teljesítmény eléréséhez.

A kutatók eredményeiket a Journal of Applied Physiology tudományos folyóiratban tették közzé.

Fontos a szénhidrátraktárak feltöltése

Ahogy az már egyre inkább nyilvánvalóvá válik a kutatási eredményekből, a magas szénhidrátfogyasztásnál a teljesítményünk is jobb, legyen szó bármilyen sportról.

A megfelelő szénhidrátbeviteltől ugyanis növekedhet például az erőnk és nagyobb súllyal tudunk dolgozni,

de növelhetjük a futási, biciklizési vagy úszási sebességünket, miközben jobban fogjuk bírni az intenzív edzéseket vagy több ideig bírunk majd egy-egy adott terhelést.

Ezért főként az állóképességi sportolók körében létfontosságú a magas szénhidrát bevitel, odafigyelve a minőségi szénhidrátokat fogyasztására.

Megfelelő szénhidrátbeviteltől növekedhet az erőnk Forrás: pexels.com

A szakirodalom szerint egy gramm szénhidrát elégetése körülbelül 4,2 kcal energia felszabadulásával jár. És bár nyugalmi állapotban a test főleg a kimeríthetetlen zsírraktáraira támaszkodik, az idegrendszer ilyenkor is a glükózt részesíti előnyben.

Szénhidrátraktárunk nem más, mint a máj és a vázizomzat, ami glikogént tartalmaz;

sporttevékenység alatt elsősorban ezt használjuk fel.

Szénhidráttal növelhetjük a futási sebességünket Forrás: pxhere.com

Ráadásul ha kimerülnek a szénhidrátraktáraink, akkor könnyen leeshet a vércukrunk és hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint következhet be. Utóbbi fejfájással, szédelgéssel, a koncentrációképesség romlásával járhat.