Újabb értékes holokausztemlékeket találtak az északnyugat-csehországi Terezínben, ahol a második világháború idején náci koncentrációs tábor működött.

Újabb értékes holokausztemlékeket találtak az egykori "Paradicsom-gettóban"

Egy korábban lebontott régi tömbház padlója alatt elrejtve több olyan levelet találtak, amelynek címzettje egy, a helyi gettóban raboskodó zsidó asszony volt.

A levelek mellett számos korabeli hivatalos irat és a rabok által készített különféle apróbb tárgyak is voltak.

Néhány dokumentum még az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származik - közölte Jirí Smutny, a ház tulajdonosa a CTK hírügynökséggel.

Heinrich Himmler és más náci vezetők 1942 januárjában döntöttek az úgynevezett "végső megoldásról" a zsidók és a nácik szempontjából más "alsóbbrendű" emberek kiirtásárólForrás: Bundeasarchiv

Smutny aktív tagja a csehországi Hadtörténeti Klubnak és az összes megtalált tárgyat átadta a terezíni holokausztmúzeumnak. A múzeum bejelentette: a dokumentumok nagyon értékesek, mert bizonyíthatóan a gettó területéről származnak. A szakértők azt tervezik, hogy rövidesen feldolgozzák ezeket, és két éven belül egy kiállítás keretében a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik.

A levélíró szerencsésen túlélet a holokausztot

"Tizenöt levélről van szó, amelyek a gettóban fogva tartott Anna Hönigsbergnek küldtek hozzátartozói Olaszországból és Ausztriából" - mondta el Smutny a hírügynökségnek. Történészek ismeretei szerint Hönigsberg asszony túlélte a háborút, s néhány családtagja jelenleg Dél-Amerikában él.

Foglyok a terezíni koncentrációs táborban 1943 körül.Forrás: https://www.theguardian.com/childrens-books-site/2013/jan/27/terezin-story-holocaust-ruth-thomson

Az nem ismeretes, hogy megkapta-e az asszony a leveleket. A rejtekhelyen néhány "útikártyát" is találtak. Ezek olyan engedélyek voltak, amelyeket az érintettek Terezínbe való küldésükkor, vagy onnan történt eltávozásukkor kaptak. Az egyik útikártya alapján azonosítható volt Anna Hönigsberg gettóbeli lakhelye is.

A terezíni erődöt II. József osztrák császár alapította

A régi háztömb romjainak eltakarítása közben egy, a 2. világháború idejéből származó koffert, a terezíni sörgyár palackjait, ágyként szolgáló szalmazsákot és más napi használati tárgyakat is felfedeztek - jelentette a közszolgálati Cseh Rádió.

1943 szeptemberében 5.000 foglyot deportáltak a terezíni gettóból Auschwitz-Birkenauba.Forrás: https://www.holocaust.cz/en/history/events/the-terezin-family-camp-in-auschwitz-birkenau/

A megtalált dokumentumok közül az egyik legérdekesebb a gettó egyik vécéjét őrző személyek napi beosztása. "Ezt is megmutatjuk az embereknek, mert jól bizonyítja, milyen abszurd körülmények között éltek a gettó rabjai Terezínben" - mondta a rádiónak Tomás Federovic történész.

A terezíni katonai erődöt 1780-ban II. József osztrák császár alapította, és a poroszok elleni védelemre szolgált. A  második világháború alatt a nácik koncentrációs tábornak használták.

A hozzáférhető adatok szerint összesen mintegy 155 ezer zsidót tartottak ott fogva Európa számos országából, közülük 118 ezer az életét vesztette.

1944-ben a Vörös Kereszt és a semleges államok képviselőinek megtévesztésére a nácik propagandafilmet forgattak a "Paradicsom-gettóról",

azt a hazug látszatot keltve, mintha az odahurcolt zsidók "paradicsomi" körülmények között éltek volna. 

Sorba állított deportáltak a vagonok mellett a leghírhedtebb koncentrációs táborban, Auschwitzban
FORRÁS: MTI/FÉNYES TAMÁS
Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20190911-egykori-csehorszagi-koncentracios-tabor-teruletet-tartak-fel.html

Történelmi dokumentumok szerint a magyar foglyok száma Terezínben mintegy 1100-1200-ra tehető. Nagy többségük nem élte túl a világégést.
A terezíni náci koncentrációs tábort a Vörös Hadsereg egységei szabadították fel 1945. május 9-én.

(Forrás: MTI)