Megszöktek az orrszarvúk, de még pont időben visszaterelték őket

2019.10.23. 10:43

Két elkóborolt orrszarvút fogtak be és vittek vissza a dél-zambiai Mosi-Oa-Tunya nemzeti parkba - jelentette be a turisztikai minisztérium szóvivője.

Tíz szélesszájú orrszarvút telepítettek a nemzeti parkba a 2003-as nemzeti rinocéroszvédelmi program keretében, a két szökött nőstény is közülük való.

Előzőleg többször is megkísérelték, hogy visszatereljék a orrszarvúteheneket a rezervátumba – mondta Sakabilo Kalembwe. – Ők azonban egyre távolabb kóboroltak, miközben egyre közeledtek az orvvadászok fenyegette területhez.

Északi szélesszájú orrszarvúk a Dvůr Králové állatkertbenForrás: Wikimedia

Hozzátette: ekkor már olyan nagynak éreztük a veszélyt, hogy a nemzeti parkok minisztériuma és más támogatók anyagi segítségével befogtuk és biztonságban visszaszállítottuk őket a Mosi-Oa-Tunyába.

A két állatot a kóborlás közben is folyamatosan figyelemmel kísérték a vadőrök. A szóvivő szerint az orrszarvúk többek között azért szökhettek ki, mert az aszály miatt egyre kevesebb élelmet találnak a nemzeti parkban. 2003-tól visszatelepítési programokkal próbálják újra stabilizálni a populációt.

Az orrszarvúkat a tudományos bizonyíték nélkül gyógyító erejűnek gondolt tülkükért gyilkolják az orvvadászok.