Több mint ötszáz éves, különös csontvázak mesélnek a londoni Towerről

Tower
Az ősi, csaknem egy évezredes múltra visszatekintő királyi rezidencia, a Tower London egyik szimbóluma
Vágólapra másolva!
A londoni Tower talán az egyik legismertebb angol börtön és temetkezési hely, ahol többek között Boleyn Anna, Morus Tamás és VIII. Henrik néhány kegyvesztettje töltötte az idejét, mielőtt a vesztőhelyre vitték volna őket. Ám az épület 950 éves története ennél sokkal összetettebb, hiszen virágzó palotaként és közösségi központként is szolgált, falain belül egykor többek közt kápolnák, kocsmák és lakóházak álltak. A közelmúltban felfedezett két csontváz azonban nem mindennapi: a Tower egy negyven éves nő és egy hét éves lány maradványait rejtette, ráadásul első alkalommal teljes épségben. A leleteket osteoarchaelógusok vizsgálták, amelyek érdekes történeteket meséltek.
Vágólapra másolva!

Még soha nem találtak ilyen épségű csontvázakat

A két különös csontváz vizsgálata után a kutatók úgy gondolják, hogy a nő és a gyermek a munkásosztály tagjaiként éltek, nem túl kellemes körülmények között.

Alfred Hawkins, az épületet gondozó nonprofit szervezet, a Historic Royal Palaces kurátora szerint a különleges lelet arra utal, hogy

a londoni Tower nemcsak egy olyan hely volt, ahová az árulókat bezárták és ahol a nemesek pihenhettek,

hanem helyet adott a hétköznapi angol embereknek is, akik ott éltek és dolgoztak a falakon belül.

Az ősi, csaknem egy évezredes múltra visszatekintő királyi rezidencia, a Tower London egyik szimbóluma Forrás: Wikimedia Commons

– magyarázta a szakember. – Ezt az erődöt már közel ezer éve építették, és a mai napig többféle funkciót töltött be: volt már palota, erőd, börtön, de otthonként is szolgált számos embernek.

A csontvázakat maga Hawkins és munkatársai fedezték fel, akik épp egy régészeti felmérést végeztek azért, hogy a Szent Péter és Vincula-kápolnát akadálymentesítsék.

A kápolna főbejáratán kívül emellett a kutatók felfedeztek egy még régebbi kápolna romjait, amelynek középkori padlózata van.

Valamikor 1450 és 1550 között temethették el őket

A két csontváz szorosan egymás mellett feküdt, és a lábukat kelet felé fordították, ami a keresztény temetkezésekre jellemző.

Egykori látkép a londoni Towerről Forrás: AFP

– mondta Alfred Hawkins. – Ezek a szokások a késő középkorra és a Tudor-kor korai korszakára jellemzőek, és arra utaltak, hogy a csontvázakat valamikor 1450 és 1550 között helyezték örök nyugalomra, valamikor a Rózsák háborúja és VI. Eduárd, VIII. Henrik fiának uralma között.

VI. Eduárd gyerekként Forrás: Origo

A csontok eddigi elemzése azt mutatta, hogy mindketten egy halálos betegség miatt veszíthették életüket, és az idősebb nőnek valószínűleg krónikus hátfájása is volt.

Erőszakos halálra semmilyen jel nem utalt.

A kutatók szerint egykor mindketten a Towerben élhettek, de nem voltak sem előkelőek, se nem foglyok. A csontvázakat az analízis után újra eltemették egy különleges szertartással kísérve a kápolnában, amelyet a Tower lelkésze tartott.