A folyókat is meg akarja tisztítani a műanyaghulladéktól a csendes-óceáni szemétgyűjtő rendszer feltalálója

Malajzia egyik folyóján már sikeresen működik a szemétszedő hajó

A 25 éves Boyan Slat holland feltaláló szombaton mutatta be a rotterdami kikötőben új fejlesztését, a The Interceptor nevű rendszert, amely a vízen haladva kikotorja a műanyagszemetet.
A napenergiával működő hajó a folyókon völgymenetben úszva, íves alakú felfogó berendezésével

naponta 50 ezer kilogramm műanyaghulladékot képes összegyűjteni

még az előtt, hogy azok a tengerekbe, óceánokba ömlenének. Megfelelő feltételek mellett teljesítménye akár kétszeresére növelhető - közölte Slat. "El kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig" - hangsúlyozta.

Gyerekek úsznak a műanyag szeméttel teli tengerben Indonézia fővárosűban Jakartaban.Forrás: https://www.independent.co.uk/news/world/africa/tanzania-plastic-bag-ban-plastic-pollution-tourism-a8926971.html

Slat szerint mintegy ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés mintegy 80 százalékáért, és az a szándéka, hogy a következő öt évben valamennyi ilyen folyón megkezdjék a hulladék eltávolítását.
A folyami hulladékgyűjtő hajók elkészítése mintegy 700 ezer dollárra rúgott, de a költségek csökkeni fognak, ahogyan egyre többet készítenek belőlük.

Elöntötte a műanyagszemét a világörökség részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-szigetetForrás: AFP/Iain Mcgregor

Három ilyen hajót vetettek már be Indonéziában, Malajziában és Vietnamban és a negyediket a Dominikai Köztársaságban fogják használni - tette hozzá.
Izham Hashim, a malajziai Selangor állam kormányának képviselője a bemutatón elmondta, hogy másfél hónapja működik a hajó az egyik folyón, és nagyon jó szolgálatot tesz, összegyűjti a műanyag palackokat és minden szemetet.

Az Interceptor 002 Malajziában a Klang folyón.Forrás: https://theoceancleanup.com/rivers/

Slat csendes-óceáni lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés szeptemberben gyűjtötte be az első műanyaghulldékot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő gigantikus csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

Így néz ki közelről a lakatlan Henderson-sziget, műanyag hulladékkal szennyezett partvonala.Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20170731-a-muanyagszennyezes-a-globalis-klimavaltozashoz-hasonlo-fenyegetest-jelent.html

Az U-alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után.

(Forrás: MTI)