Nem találja ki, hogy melyik ősi fajnak van egy plusz hüvelykujja

véznaujjú maki
A macskaméretű véznaujjú maki vagy aje-aje a világ legnagyobb éjszakai életmódú főemlőse
Vágólapra másolva!
Van egy kis extra hüvelykujja a furcsa kinézetű Madagaszkáron őshonos véznaujjú makinak. Ott bújik meg a csukló közelében és pont úgy néz ki, mint egy hasznos csontkinövés. A kutatók a közelmúltig nem is tudtak ennek jelenlétéről. A madagaszkári nyelven aje-aje az egyik legősibb faj a félmajmok közül, amely mögött hosszú, önálló evolúciós út áll.
Vágólapra másolva!

Ezekkel tudja úgymond bemetszetni a fákat

A véznaujjú maki macskaszerű kinézete miatt a legfurcsább emlősök közé tartozik: szemei egymástól igen távol ülnek, fülei és fogai feltűnően nagyok, ujjai hosszúak és igen vékonyak (a középső a leghosszabb).

A rejtett mini hüvelykujj felfedezése csak még bizarrabbá teszi ezeknek az állatoknak a külsejét:

ráadásul ők az egyetlen főemlősök, akik kifejlesztettek egy további ujjat a tárgyak megfogásához. A korábban ismeretlen ujjnak az észak-karolinai Duke Lemur Központ kutatói szerint megvan a saját ujjlenyomata.

A Föld egyik legfurcsább kinézetű lakója a véznaujjú maki Forrás: Wikimedia Commons

A madagaszkári folklórban a plusz hüvelykujjat a halál és a gonosz szimbólumának tekintik, amelyek átkot jelentenek és rossz szerencsét hozhatnak. Ennek ellenére az aje-aje azonban a hosszú, rugalmas ujjait azonban egészen másra használja: ezekkel tudja ugyanis bemetszeni a fák kérgét, amelyekben olyan, üreges területeket keresnek, ahol ízletes hernyók és lárvák bújnak meg.

– mondta Adam Hartstone-Rose az észak-karolinai állami egyetem (NCSU) biológiai tudományok docense, tanulmány társszerzője.

Az egyik legegyedülállóbb emlős

Az állat mancsai szemmel láthatóan furcsák. Így amikor a maki mozog, az pont olyan, mintha „pókokon sétálna".

– magyarázta Dickinson. – Az inak fele az igazi hüvelykujjhoz, a másik fele pedig a csukló meghosszabbított csontjához csatlakozik.

A macskaméretű véznaujjú maki vagy aje-aje a világ legnagyobb éjszakai életmódú főemlőse Forrás: pexels.com

Érdekes, hogy az új „kinövést" keresték más lemúroknál is és bár rábukkantak néhány „mini hüvelykujjra".

Nem meglepő azonban, hogy a kutatók eddig nem fedezték fel, hiszen csak a természetes környezetükben született állatoknál található meg, a fogságban élőknél nem.

– tette hozzá a szakember. – A fajnak rengeteg olyan jellemzője van, amely egyedülálló a főemlősök körében: folyamatosan növekvő metszőfogak, speciális ujjak és hatalmas fülek.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a plusz hüvelykujj egy a szélsőséges alkalmazkodás miatt fejlődött ki, amely ebben az esetben a hatékonyabb táplálkozáshoz volt szükséges.