Rekonstruálták egy 600 éve élt skót férfi arcát. Az eredmény alapján az elhunyt nem volt egy szívtipró alkat, különleges fejformája viszont beindította az internet népének fantáziáját.

A csak 125-ös csontváz néven ismert férfit még 2015-ben találták meg az Aberdeen-i Művészeti Galéria építésekor. A kutatómunka során további 4000 csonttöredék került elő, ezek összesen 381 személyhez tartoztak. A leletek között 60 teljes épségben megőrződött csontváz is szerepelt.

A kutatók úgy döntöttek, hogy a modern technika segítségével az egyik csontváz arcát rekonstruálják. A vizsgálatok szerint a férfi 46 évesen hunyt el, és nagyjából 159-166 centi magas volt, valamint számos fogászati betegségben szenvedett.

A csontok állapota alapján a férfi fizikailag aktív életet élt, ugyanakkor már kezdtek rajta megjelenni az öregedés jelei, többek között degeneratív ízületi betegségek gyötörték. Az izotópos vizsgálatok azt is feltárták, hogy a férfi nem helybéli volt, hanem a Külső-Hebridák környékéről származott.

A 125-ös csontváz a hírnevét annak köszönheti, hogy az egykor élt férfi arcberendezése igen különös volt, mintha egyenesen egy rajzfilmből vagy karikatúrából lépett volna elő. Az internetezők fantáziáját természetesen megmozgatta a szokatlan fejforma.

Az 1050 és 1410 között eltemetett, majd teljes mértékben helyreállított csontvázak között 56 felnőtt, három gyermek és egy kamasz maradványai találhatók meg.

(Aberdeen City Council)