Ritka rendellenességgel, nemi szerv nélkül született egy kisfiú

2019.10.29. 11:33

A Törökországban született gyermeknek egy ritka rendellenesség miatt nem fejlődött ki a nemi szerve.

Az Urology Case Reports című tudományos folyóirat szerint a most egyéves gyermek penile agenesisben (PA) szenved. Ennek lényege, hogy az embrionális fejlődés során valamilyen hiba miatt nem alakul ki hímvessző. A rendellenesség 30 millió újszülöttből egyet érint. 

„A teljes PA egy rendkívül ritka genitourinális zavar, melyhez általában más gyomor-bélrendszeri, szív- és izomrendszeri elváltozások is társulnak" – írták a tanulmányban a kutatók, akik szerint eddig mindössze 80 PA-s esetet jegyeznek a szakirodalomban.

Habár a pénisz nem fejlődött ki, a kisfiú heréi leszálltak, és normális szerkezetűnek tűnnek. Sajnos a páciens egyéb problémákkal is küzd, például a húgyhólyag és a végbél ürege között kóros összeköttetés alakult ki, illetve vesicoureteralis refluxa van, ami azt jelenti, hogy anatómiai rendellenesség miatt a vizelete visszaáramlik a veséjébe. E három rendellenességet együtt még soha nem figyelték meg. 

A gyermeken már végrehajtottak több korrekciós műtétet, és várhatóan hímvessző-helyreállító operációt is végeznek rajta. 

A modern kor vívmányainak köszönhetően ma már a PA-s betegek is teljes értékű életet élhetnek. Tavalyi hír, hogy egy 45 éves férfinek bionikus péniszt csináltak, amivel végre elveszthette szüzességét. A bionikus pénisz megalkotásához a férfi hátából, valamint kezéből vettek bőr- és izomszöveteket, idegeket, majd ezekből a szakértők implantátumot készítettek.