Az óceánokban lévő hulladékok tíz százaléka halászati eszköz a környezetvédők szerint.

Becslések szerint minden évben 640 ezer tonna halászháló és más felszerelés kerül a vizekbe - közölte szerdán bemutatott jelentésében a Greenpeace.

A halászati felszerelés a műanyag szemét "leghalálosabb formája" az óceánokban,

hiszen arra tervezték, hogy elfogja és megölje a tengeri állatokat. A világ kormányainak cselekedniük kell, hogy "a túlságosan kevéssé szabályozott halászati ipart felelősségre vonják veszélyes hulladéka miatt" - követelte Louisa Casson, a Greenpeace munkatársa.

Ilyen pusztítást tud okozni egy elhagyott műanyag halászhálóForrás: USFWS/Roy Lowe

A jelentés szerint minden használt háló hat százaléka, minden csapda kilenc százaléka és a hosszú horogsorok 29 százaléka marad a vizekben. A halászati felszerelések a tengeri állatokat megölik vagy megcsonkítják, a szemét pedig már eléri az óceánok távoli területeit is - hangoztatta Thilo Maack, a Greenpeace tengerbiológusa.Ilyen távoli terület például a Vema tengeri hegy régiója az Atlanti-óceán délkeleti részén, Dél-Afrika partjaitól ezer kilométerre nyugatra.

Egy oroszlán fóka melynek nyaka köré tekeredett a nylon és a halász háló egy darabja mély sebek okozva az állatnak.Forrás:https://www.greenpeace.org/new-zealand/story/this-is-what-ghost-fishing-does-to-the-ocean/

A térségben 2007-ben betiltották a tengerfenéki vonóhálós halászatot, azóta ott sikeresen regenerálódott egy szinte teljesen kihalt langusztafaj állománya. A kutatók ebben a térségben is találtak hálókat és halcsapdákat.
(Forrás: MTI)