Nem fogja elhinni, mit találtak az ókori macskamúmia belsejében

2019.11.06. 12:28

Egy ősi macskamúmia vizsgálata során a kutatók meglepő felfedezést tettek: a több mint 2 500 éve elpusztult cica ugyanis nem volt egyedül. Ehelyett a kis koporsó három mesterségesen konzervált macska részleges maradványait őrizte meg.

A csontokat már lebontották és dögevő rovarok

Az ókori egyiptomi macska múmiák nem ritkák, és a régészek korábban már több ilyenre bukkantak az emberi temetkezések mellett. Az ókori Egyiptomban ugyanis a háziállatokat a gazdáikkal együtt helyezték örök nyugalomra. A korban emellett a bemutatott állati áldozatok sem voltak ritkák, ami a becslések szerint több mint 70 millió állat mumifikálódásához vezetett.

A macskamúmia háromdimenziós nyomtatott változataForrás: MBAR

A kutatók egy csoportja a közelmúltban egy 2 500 éves egyiptomi macskamúmiát elemzett, amely a franciaországi Rennes Szépművészeti Múzeum gyűjteményének részét képezi. Számítógépes tomográfia (CT) vizsgálatot végeztek, és az egyfajta röntgenfelvétellel meg tudták világítani a múmia belsejét anélkül, hogy kinyitották volna azt. Ezután elkészítették a múmia háromdimenziós digitális rekonstrukcióit.

Így nézett ki a három maradványt rejtő múmiaForrás: Museum of Fine Arts of Rennes

A vizsgálat során derült ki, hogy ez az ősi múmia tele van meglepetésekkel. Az állat feje helyett például egy szövetből készített gömböt tartalmazott, hiányzott a koponyája, a csigolyái és a bordái is. Ehelyett a francia Preventive Régészeti Kutatási Intézet (Inrap) kutatói három, különböző macska hátsó lábcsontjára bukkantak.
A csontokat már lebontották és dögevő rovarok, amik lyukakat hoztak létre rajtuk – mondta Théophane Nicolas, az Inrap kutatója a LiveScience tudományos online portálnak. – Több macska múmiáját találtuk a múmia belsejében, némelyiket rendkívül rossz állapotban.

Több múmia teljesen üres

Néha amit kívülről látunk, az nem egyenlő azzal, ami valaminek a belsejében van. Erre kitűnő példa a most elemzett macskamúmia. A kutatók szerint miközben egyes állati múmiák úgymond teljesek, mások teljesen üresek, vagy csak az állatok csontok töredékei vannak benne.

Mi több, miután a nagyobb múmiákat az egyiptomiak nagyobb áldozatként ajánlották fel az isteneiknek, ezért azok gyakran méretesebbnek tűntek, mint maguk a bennük megbújó állatok. Néhányuk pedig egyáltalán nem tartalmazott állati maradványokat; ehelyett szerves anyaggal, például bőrrel és kavicsokkal töltötték meg őket.

Digitális rekonstrukciót végzenek a múmiánForrás: IRISA/INSA

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy ez a múmia miért tartalmazta három, különböző macska részleges maradványait, de szerintünk ez egy „gátlástalan papok által szervezett ősi átverés" része lehetett – magyarázta Nicolas. – A papok a rituálék alkalmával gyakran „kevésbé bonyolult készítményeket alkalmaztak, amelyeket lehetetlen észrevenni" és amelyek fokozatosan vezettek olyan múmiákhoz, amelyeknek bár az alakja egy macskához hasonlít, a valós tartalma mégis teljesen mást takar.

Hozzátette: szerintük azonban számtalan módon keletkezhettek az állati múmiák.