A szexuális úton terjedő fertőzések (STI) gyakorisága világszerte, így hazánkban is megállíthatatlanul növekszik, és ezek a betegségek az egyre fiatalabb korosztályokat is sújtják. Ennek több oka is van: az alapvető egészségügyi ismeretek hiánya, az internetes ismerkedési lehetőségek bővülése, illetve a gyakran váltott, alkalmi partnerkapcsolatok száma mind hozzájárul ehhez az egyre ijesztőbb trendhez – hívja fel a figyelmet Dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság elnöke.

A virágzó „klasszikusok" mellé új fertőzések társulnak

A Magyar STI Társaság XXIV. Nagygyűlésének egyik fő üzenete, hogy a prevenció fontosságán túl nem lehet kellőképp hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét, ami egy diagnosztizált STI kórkép esetében a potenciális tovább fertőzések szűrését is magában foglalja.

Egyre több nemi betegséget regisztrálnak hazánkban isForrás: Thinkstock

A szexuális érintkezéssel terjedő fertőzések, nemzetközi elnevezéssel STI (Sexually Transmitted Infection), napjaink, és a következő évtizedek legfontosabb közegészségügyi kihívását jelentik.

„Amellett, hogy virágzanak a klasszikus nemibetegségek, a gonorrhoea és a szifilisz, rengeteg chlamydia, herpesz és HPV fertőzött beteget látunk el nap mint nap a nemigyógyászati rendeléseken – mondja

Dr. Várkonyi ViktóriaFotó: Koncz Márton - Origo

. „A HIV járványt sem sikerült megállítani,

és ami különösen szomorú, a friss fertőzöttek többsége tinédzser korú.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védőoltások, az óvszer használat és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésében."

A szűrés és a megelőzés a legfontosabb

A Társaság, melynek tagjai között bőr-nemigyógyászok, nőgyógyászok, urológusok, mikrobiológusok, járványügyi szakemberek egyaránt megtalálhatók idén november 7-9. között tartja Budapesten éves Nagygyűlését.

A konkrét esetismertetések, diagnosztikus aktualitások, klasszikus nemi betegségek és új kórképek tárgyalása mellett

összefoglaló előadásokkal és tematikus szekciókkal is készülnek,

a magyar szakorvosok mellett pedig neves külföldi előadók is megosztják tapasztalataikat.

A kankó legújabb törzseire még nem tudjuk a megoldástForrás: AFP

„A nemi úton terjedő fertőzések hosszú távú következményei, mint pl. a meddőség, a méhnyakrák, a veleszületett rendellenességek kialakulása megelőzhetők, ha ezeket a betegségeket időben felfedezzük, és hatékonyan kezeljük.

nagyon fontos a tinédzserkorúak körében a felvilágosítás - hangsúlyozza Dr. Várkonyi ViktóriaFotó: Koncz Márton - Origo

Nagyon fontos lenne ezekről a problémákról már az iskolai egészségnevelés során beszélni,

mert a fiatalok rendszerint úgy vágnak bele az első szexuális kapcsolatba, hogy semmit nem tudnak arról, milyen óriási veszélyes leselkedhetnek rájuk"- hangsúlyozta Dr. Várkonyi Viktória.
A Magyar STI Társaság 2019. évi Nagygyűlése, 2019. november 7-9. között, a budapesti Hotel Hungária City Centerben lesz.