Napóleon kedvenc tábornokának testét rejtette az a fakoporsó, amit egy, ma már nem használt szmolenszki tánctér alatt találtak.

A még júliusban felfedezett csontváznak csak egy lába volt, ám már a vizsgálatok elvégzése előtt gyanították a kutatók, kinek a maradványait sikerült megtalálni.

Napóleon egyik legjobb tábornokának, és egyúttal gyerekkori cimborájának, a 44 éves korában elhunyt Charles Etienne Gudinnak a lábát egy ágyúgolyó roncsolta szét az 1812-ben vívott szmolenszki csatában. Bár azonnal orvosi ellátásban részesült, a seb rövidesen elüszkösödött, így életét már nem tudták megmenteni, és valahol a környéken temették el.

Amikor megláttam, hogy a csontváznak csak egy lába van, azonnal tudtam, hogy ő a mi emberünk" – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek a kutatócsoport vezetője, Marina Nesterova.

Forrás: AFP/Denis Maximov

A teljes bizonyossághoz természetesen DNS-vizsgálatra volt szükség, a mintát a tábornok testvérének leszármazottja szolgáltatta. Az eredmények a maradék kétségeket is eloszlatták.

Gudin szívét nem temették orosz földbe, a szervet Napóleon hazavitte és a párizsi Pere Lachaise temetőben helyezte örök nyugalomra.