Szinte lehetetlen védőoltást kifejleszteni a HIV-vírus ellen

aids hiv világnap vírus
Vágólapra másolva!
Hiába azonosították a HIV-vírus újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: a HIV-1 M-csoport L-altípus néven azonosított vírustörzset a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő három ember vérében találták.

A HIV-vírus felfedezése óta 35 év telt el, és a kutatók bármennyire is igyekeznek, nem tudnak védőoltást létrehozni, annak ellenére hogy újabb és újabb altípusokat találnak - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a vírus folyamatosan változik, így hiába találnak újabb altípusokat, gyakorlatilag lehetetlen kidolgozni a védőoltást.

HIV-vírus számítógépes grafikán Forrás: Origo

A HIV-vírus megfelelő gyógyszeres kezelés mellett több évtizeden keresztül tünetmentes lehet, a következő orvosi cél a teljes gyógyultság, amely eddig két esetben fordult elő - fűzte hozzá Szlávik János.

Emlékeztetett: az emberhez különböző emlősök - gorilla, csimpánz - által jutottak el a HIV-vírusok, amelyek nemcsak keverednek, hanem a szervezetben mutálódnak is.

Magyarország az alacsonyan HIV-fertőzött státuszba tartozik, 1986-tól háromezer ember fertőződött meg HIV-vírussal - mondta Szlávik János.