Sokan a tengerek rettenthetetlen bestiáiként ismerjük a fehér cápákat, akad viszont egy olyan faj, amitől még ők is frászt kapnak.

Egy most nyilvánosságra került videón az látható, ahogy a kardszárnyú delfinek üldözőbe vesznek néhány nagy fehér cápát Dél-Afrika partjainál. Az eset Seal Island partjai közelében történt, ahol nagyjából 3000 dél-afrikai medvefóka él, nem csoda, ha kedvelt vadászterület a tengeri ragadozók számára.

A cápák pechére nem csak ők pályáznak az emlősökre, hanem az orkák is, amiktől közismerten tart a nagy fehér.

A felvételen először a cápa uszonya bukkan fel, majd nem sokkal később az őt „kergető" kardszárnyú delfinek is láthatóvá válnak. A közelben más cápák is megfordultak, közülük egyet szintén menekülésre késztetett a riadt fajtárs látványa. A kutatók szerint egyelőre nem tudni, hogy a kardszárnyú delfinek szándékosan űzték-e a cápákat, vagy csak játszottak, és ettől kapott frászt az ott tartózkodó nagy fehér.

A kép illusztrációForrás: Biosphoto/© Juan-Carlos Muńoz / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Juan-Carlos Muńoz

„Az elkövetkező napokban figyelni fogjuk a környék kardszárnyú delfinjeinek és fehér cápáinak viselkedését" – mondta a Science Alert tudományos portálnak Elton Polly, az Oceans Research tengerkutató szervezet munkatársa.