Az elmúlt években többször támadtak csimpánzok emberekre, elsősorban a gyerekekre Ugandában, a jelenségnek halálos áldozatai is vannak, és terméskárt is eredményez. Egy néhány évvel ezelőtti eset következményeként egy kétéves gyerek meghalt, akinek még a hasát is felnyitotta egy agresszív csimpánz.

A National Geographic riportja szerint a probléma évek óta létezik, hivatkozva egy 2014-es esetre, amikor egy csimpánz halálosan megtámadott egy kétéves kisgyereket, ellopva őt az anyjától.

Egy csimpánz bejött a kertbe, miközben ástam - mondta el az esetet Ntegeka Semata. Négy gyerekével volt, hátrafordult vízért, ezalatt a csimpánz megfogta egyik gyereke kezét és elrohant vele.

Forrás: Biosphoto/Patrick Kientz / Biosphoto/Patrick Kientz

A gyereke sikított, mire mások is felfigyeltek a faluban, de hiába vették üldözőbe őket, már túl késő volt. A gyereknek eltört a karja, a feje is megsérült, valamint a csimpánz felnyitotta a hasát és kiszedte a veséit- folytatta a nő, hozzétéve, hogy gyereke a kórházba vezető úton halt meg.

Semada és férje több mint három évig éltek egy faluban élnek, építettek egy bambuszkerítést hátsó udvaruk köré, hogy távol tartsák a csimpánzokat. A nő elmondta, állandóan attól fél, hogy a csimpánzok visszajöhetnek. És valóban, a kerítés azonban nem okozott gondot a csimpánzoknak, állandóan viszajöttek, ezért a házaspár arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát, és szobát béreljenek három mérfölddel arrébb.

Forrás: Biosphoto/Régis Cavignaux / Biosphoto/Régis Cavignaux

A 2014-es haláleset óta is történtek halálos támadások, melyben gyerekek haltak meg, szám szerint hárman, de többen megsérültek, szerencsés esetekben sikerült elmenekülnük.

Az egyelőre nem világos, hogy a csimpánzok miért a gyerekeket támadják meg, de a riportban elhangzik az emlősök élőhelyének elvesztése az ország nyugati részén.

Az őshonos erdő nagy része eltűnt az utóbbi évtizedekben, fa-és tüzelőanyagot vágtak belőlük, a területet pedig növénytermesztésre használják a National Geographic riportja szerint.

Az Ugandai Vadvédelmi Hatóság tisztában van a problémával és honlapjukon meg is jegyzik, hogy a csimpánzok valóban lehetnek agresszívek és barátságtalanok, különösen nem rokon egyedekkel.

A hatóság ügyvezető igazgatója, Sam Mwandha azt mondta, hogy nehéz, vagy akár lehetetlen megakadályozni, hogy ne vonják művelés alá a területet. Csak kérni tudnak és felvilágosítani, reménykedve, hogy méltányolni is fogják kérésüket.

Forrás: Biosphoto/© Juan-Carlos Muńoz / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Juan-Carlos Muńoz

A csimpánzok az emberek legközelebbi élő rokonai, 94 százalékos DNS egyezőséggel. Közvetlenek, kommunikatívak és intelligensek. Képesek arra, hogy eszközöket használjanak diótöréshez, vizet merítsenek, vagy botokkal kipiszkálják a termeszeteket fészkükből. De miután a növekvő népesség élőhelyüket fenyegeti, egyre közelebb kerülnek az emberek lakóhelyéhez - olvasható a Fox News oldalán.

Forrás: Biosphoto/Michel Gunther / Biosphoto/Michel Gunther

A Természetvédelmi Világszövetszég veszélyeztetettnek nyilvánította a csimpánzokat, úgy vélik, hogy már csak kevesebb, mint 300 ezren élnek az afrikai kontinensen.

Ugandában illegális megölni a csimpánzokat, de alkalomadtán megadják rá az engedélyt, amennyiben egy hím csimpánz megvadul.