Hazatér a Hajabusza-2

Japan Space probe Hayabusza 2  uneveild VERTICAL
Hayabusa 2 of the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) is unveiled for the press in Sagamihara, Kanagawa Prefecture on Dec.26 2012. The space probe, the successor to the first Hayabusa, which returned to Earth with collecting samples of the aestroid, will be launched in 2014 at earliest. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Elhagyta a Ryugu kisbolygót és megkezdte hazaútját a Hajabusza-2 japán űrszonda, amely csaknem 800 millió kilométert fog megtenni a következő hónapokban, hogy 2020 novemberére vagy decemberére eljuttassa a Földre az általa begyűjtött mintákat - közölte szerdán a japán űrügynökség (JAXA).
Vágólapra másolva!

A Hajabusza-2 eredetileg év végén kezdte volna meg hazaútját, ám az indulási dátumot végül előbbre hozták a kutatók, miután az űrszonda sikeresen teljesítette a feladatait.

A JAXA tájékoztatása szerint az űreszköz japán idő szerint délelőtt 10 óra 5 perckor indult el a Ryugu aszteroidától.

Az űrszonda nagyjából 0,09 méter per másodpercenkénti sebességgel kezdett el távolodni a Ryugutól, és folyamatosan készít képeket az egyre távolodó aszteroidáról.

A Hajabusza-2 bemutatása még útnak indulása előtt Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kentaro Aoyama

Az űreszköz várhatóan hétfőre fog kikerülni a kisbolygó gravitációs vonzásából, majd tesztelni fogja ionhajtóművét, mielőtt december elején felgyorsul és megkezdi útját a Föld felé.

A japán űrügynökség szerint a Hajabusza-2 egy kapszulában fogja leküldeni a Földre a begyűjtött mintákat. A kapszula a tervek szerint Dél-Ausztrália sivatagos területén fog landolni. A kapszula kiengedését követően az űrszonda újabb misszióba kezd.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugut, amelyről több ízben is sikerült - a világon elsőként - felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén.

A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.