Felszínre hozták, mire vágyott a kivégzése előtti évben az orosz cár

Közel ezer palackra bukkantak a búvárok
Vágólapra másolva!
Nem kevesebb, mint kilencszáz üveg konyakot és bencés likőrt fedeztek fel a kutatók egy hajó mélyén, amely feltehetőleg még 1917-ben süllyedhetett el. A szakemberek azt gyanítják, hogy a palackok az egykori Oroszország legmagasabb rendű arisztokráciájához tartottak, mint luxuscikkek. Úgy gondolják, hogy a rakomány címzettje talán maga II. Miklós cár lehetett, akit egy évvel később a családjával együtt kivégeztek.
Vágólapra másolva!

Egy német hadihajó süllyeszthette el

Több száz liternyi konyak és likőr bújt meg a tenger mélyén az elmúlt több mint száz évben, amire csak most bukkantak rá a kutatók.

– mondta Peter Lindberg, a svéd Ocean X merülőcsapatának alapítója, aki a vízalatti feltárást vezette. – A palackokban konyakot és benediktint, egyfajta gyógynövényekből készült likőrt találtunk, amiket a Kyros nevű gőzhajó roncsaival együtt hoztunk a felszínre.

A Kyros nevű gőzhajó fedélzetén találtak rá az üvegekre Forrás: Ocean X

A hajó feltehetően 1917-ben süllyedt el a Balti-tengeren, Svédország és Finnország között. A kutatók szerint azonban a balti térség sötét és jéghideg vize kiváló körülményeket biztosított a szeszes italok konzerválására és tárolására. És bár néhány üveg palackját a magas víznyomás kidurrantotta és másokat feltöltötte a tengeri üledék,

több palack még mindig érintetlen és vékony ónréteg borítja, ami megvédte a tartalmát.

A kutatók szerint a hajót a német haditengerészet egyik hajója süllyeszthette el, miután helyesen azt feltételezte, hogy az ellátmányt szállított az orosz kikötőkbe az első világháború alatt.

A palackokat most értékesíthetik

Lindberg szerint a Kyros rakományjegyzéke arra utal, hogy a gőzös körülbelül 2 tonna alkoholtartalmú italt, de acél- és gépalkatrészeket is szállított, amelyek az orosz háborút támogatták. Emiatt támadta meg 1917. május 19-én egy német hajó, amely robbanóanyagot lőtt ki rá.

A Kyros legénységét egy másik hajó menthette ki, akik végül visszatértek Svédországba.

A gőzös roncsait még 1999-ben fedezték fel körülbelül 77 méterrel a vízfelszín alatt, ám a pontos helyét nem találták meg egészen mostanáig. Néhány évvel ezelőtt az Ocean X búvárai kezdtek el kutakodni a helyszínen és ezekre a kincsekre bukkantak. A palackokat egy speciális technikával, kettő darab, távműködésű ROV járművel hozták felszínre.

– magyarázta Lindberg.

Közel ezer palackra bukkantak a búvárok Forrás: Ocean X

A palackokat a korábbi gyakorlatoknak megfelelően értékesítik és egyes becslések szerint több millió dollárt érnek. Az úgynevezett benediktin valószínűleg felkelti majd a gyűjtők figyelmét, ráadásul nem elhanyagolható annak a ténye sem, hogy a szállítmányt maga II. Miklós cár rendelte meg egykor.